Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Tijdens zonnige periodes redelijk veel pollen van Zwarte els en Hazelaar

Maastricht, 3 maart 2012. Zwarte elzen zetten hun bloei volop door. Op veel plaatsen zie je aan de Zwarte els katjes in allerlei stadia van bloei. Als de katjes een lengte van 10 tot 12 cm bereikt hebben, gaan ze geheel open en geven hun pollen af aan de lucht. Daar waar er ook zonne-instraling is wordt dit proces versterkt en kunnen behoorlijk veel pollen vrijkomen.

Zwarte elzen vind je overal in het land langs sloten en waterkanten, als houtsingels en overal waar voldoende grondwater ter beschikking is. De katjes van Zwarte elzen waren voor de koude periode van begin februari nog klein en gesloten en zijn daardoor niet bevroren. Dat ze nu aan het uitgroeien zijn kun je zien aan de rood-paarse gloed die over de Zwarte elzen te zien is als de zon schijnt. Pollen van deze soort is matig allergeen.

Van de Hazelaars bloeit nu zelfs plaatselijk tot de helft van alle struiken. Dit zijn de laatbloeiende struiken waarvan de katjes vóór de koude periode van februari nog zo klein waren dat ze niet bevroren zijn. Je kunt dus goed waarnemen dat er behoorlijke genetische verschillen zijn tussen de diverse Hazelaarstruiken. Overigens kun je aan sommige Hazelaars zowel bevroren als rijpe katjes zien hangen; planten doen aan een vorm van risicospreiding.

Vooral in de stedelijke omgeving aangeplante boomhazelaars zie je momenteel bloeien. In de bebouwde omgeving staan ook lokaal Elzen als straatboom, zoals langs de Maas in Maastricht. Een flink deel van deze aangeplante Elzen gaat ook bloeien.

Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van de inheemse Zwarte els en van Hazelaars kunnen dan ook last hebben van hooikoortsachtige klachten.

Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 3 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief