Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen in bloei

Maastricht, 19 mei 2015. Grassen ontwikkelen zich sterk, produceren behoorlijk wat biomassa en bloeien dan. Tijdens droog weer en bij wat wind wordt het zeer sterk allergeen stuifmeel of pollen van de diverse bloeiende grassoorten aan de lucht afgegeven. Langere neerslag kan de lucht schoon wassen, maar aan het begin van een regenbui wordt vaak ervaren dat de hooikoortsklachten dan toenemen. Dit is het gevolg van een viertal oorzaken: de eerste regen brengt pollen uit de bovenlucht mee naar benden, regendruppels die op graspluimen vallen veroorzaken een directe afgifte van pollen, pollen kan opspatten van de grond door de kracht van de druppels en tenslotte kunnen pollenkorrels kapot gaan. De daardoor kleiner geworden delen van het pollen valt in de categorie fijnstof en kan dan dieper in de luchtwegen doordringen.

Duidelijk herkenbaar volop bloeiende soorten zijn Grote vossenstaart, Gewoon reukgras, Kropaar, een aantal soorten Zwenkgrassen, zoals Hard zwenkgras en verder IJle en Zachte dravik. Als de pluimen van Glanshaver (vroeger Frans raaigras genoemd) openen, zijn de redelijk grote grasbloemen met bruine meeldraden goed te zien. Ook granen als Rogge staan op het punt om te gaan bloeien. Ongeveer de helft van de mensen met een pollenallergie reageert op graspollen. Op pollenkalender tv kunt u van diverse grassoorten video’s bekijken, zodat u ze kunt leren herkennen.

Berken zijn uitgebloeid. Opvallend is dit jaar dat een aantal Berken weinig uitbundig gebloeid heeft: een groot aantal Berken heeft dit jaar opvallend weinig katjes gehad. Daardoor is de afgifte van Berkenpollen dit jaar erg beperkt gebleven.

Verder bloeien nog wat Wilgen. Aan de rondzwevende harige vlokken is te zien dat er al flink zaad gezet is door Populieren en Wilgen. Deze vlokken noemen we zomersneeuw. Ze zijn niet allergeen en veroorzaken geen allergische reactie!

De bloei van Eiken in het zuiden en midden van het land is voorbij; elders zie je de lange katjesachtige bloeiwijzen die aan de jonge twijgen hangen.  Ze kunnen veel pollen afgeven. De bloei van de Beuk breidt zich uit over het hele land. Het pollen van deze boomsoorten is licht allergeen.

De nieuwe loten aan Dennen en Sparren zijn goed te zien; ook hun jonge kegeltjes ontwikkelen dan snel. Deze brengen dan hun pollen in de lucht, wat al goed is waar te nemen in monsters die we onder het microscoop bekijken. Door de luchtzakken die deze pollenkorrels hebben kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd. Bij oostenwind wordt Dennenpollen vanuit Duitsland en soms zelfs vanuit Polen aangevoerd. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen.

Steeds meer Kruiden die pollen afgeven aan de lucht, ontwikkelen zich. Bloeiende Veldzuringen en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Het pollen van deze kruiden is licht allergeen.


Geschreven door Maurice Martens, dinsdag 19 mei 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief