Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselvallig weer met wisselende pollendruk

Maastricht, 9 mei 2015. Door de afwisseling van droge periodes en neerslag varieert de afgifte van pollen door Grassen, Berken en andere windbestuivende pollenplanten. Tijdens droge periodes geven ze pollen af, maar tijdens buien wordt de lucht weer gezuiverd.

Het is wel groeizaam weer en dat is goed te zien aan de toename in biomassa van Grassen in bermen, op dijkhellingen en in graslanden. Dat betekent dat ook scheuten ontstaan met daaraan de aren en pluimen: de bloei is begonnen. Soorten die al heel duidelijk herkenbaar zijn en hier en daar ook al volop bloeien, zijn ondermeer Grote vossenstaart, Kropaar, een aantal soorten Zwenkgrassen, zoals Hard zwenkgras en Dravikken, bijvoorbeeld IJle en Zachte dravik. Stuifmeel of pollen van grassen is zeer sterk allergeen. Ongeveer de helft van de mensen met een pollenallergie reageert op graspollen. Op pollenkalender tv kunt u van diverse grassoorten video’s bekijken, zodat u ze kunt leren herkennen.

Sommige Berken raken uitgebloeid. Opvallend is dit jaar dat niet alle Berken even uitbundig bloeien; en van diverse plekken is ons gemeld dat een aantal Berken dit jaar opvallend weinig katjes hebben en derhalve navenant minder pollen vrijgeven. De soms krachtige wind rukt ook nogal wat katjes van de bomen.

Een deel van de Essen is aan het eind van zijn bloei gekomen, maar vooral in het noorden van het land is de bloei nog gaande. De bloei van Haagbeuken is voorbij. Verder bloeien nog Wilgen en enkele Populieren. Eiken lopen uit en beginnen dan meteen te bloeien; je ziet dan de lange katjesachtige bloeiwijzen aan de jonge twijgen hangen. Beuken volgen weldra.

Uit de groep van de Coniferen brengen bomen en struiken als de Schijncipres pollen in de lucht. Deze kunnen hele wolken pollen produceren. De nieuwe loten aan Dennen en Sparren zijn te zien en dan komt ook hun pollen in de lucht. Door de luchtzakken die deze pollenkorrels hebben kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen.

Steeds meer Kruiden die pollen afgeven aan de lucht, ontwikkelen zich en bloeien al. Eerste bloeiende Veldzuringen en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Het pollen van deze kruiden is licht allergeen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, zaterdag 9 mei 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief