Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Steeds meer grassen in bloei

Maastricht, 18 mei 2015. Steeds meer grassen staan in bloei. Soorten die al heel duidelijk herkenbaar zijn en volop bloeien, zijn Grote vossenstaart, Gewoon reukgras, Kropaar, een aantal soorten Zwenkgrassen, zoals Hard zwenkgras en verder IJle en Zachte dravik. Als de pluimen van Glanshaver (vroeger Frans raaigras genoemd) openen, zijn de redelijk grote grasbloemen met bruine meeldraden goed te zien. Stuifmeel of pollen van grassen is zeer sterk allergeen. Ongeveer de helft van de mensen met een pollenallergie reageert op graspollen. Op pollenkalender tv kunt u van diverse grassoorten video’s bekijken, zodat u ze kunt leren herkennen.

Berken zijn vrijwel overal uitgebloeid. Opvallend is dit jaar dat een aantal Berken weinig uitbundig gebloeid heeft: een groot aantal Berken heeft dit jaar opvallend weinig katjes gehad. Daardoor is de afgifte van Berkenpollen dit jaar erg beperkt gebleven.

Verder bloeien nog Wilgen en een enkele Populier. Aan de rondzwevende harige vlokken is te zien dat er al flink zaad gezet is door Populieren en Wilgen. Deze vlokken noemen we zomersneeuw. Ze zijn niet allergeen en veroorzaken geen allergische reactie!

Uitlopende Eiken bloeien direct, wat je ziet aan de lange katjesachtige bloeiwijzen die aan de jonge twijgen hangen.  Ze kunnen veel pollen afgeven. Beuken gaan ook snel in bloei als ze uitlopen, te beginnen in het zuiden en oosten van het land. De bloei breidt zich spoedig uit over het hele land. Het pollen van deze boomsoorten is licht allergeen.

De nieuwe loten aan Dennen en Sparren zijn goed te zien; ook hun jonge kegeltjes ontwikkelen dan snel. Deze brengen dan hun pollen in de lucht, wat al goed is waar te nemen in monsters die we onder het microscoop bekijken. Door de luchtzakken die deze pollenkorrels hebben kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd. Bij oostenwind wordt Dennenpollen vanuit Duitsland en soms zelfs vanuit Polen aangevoerd. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen.

Steeds meer Kruiden die pollen afgeven aan de lucht, ontwikkelen zich. Bloeiende Veldzuringen en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Het pollen van deze kruiden is licht allergeen.

Geschreven door Maurice Martens, maandag 18 mei 2015. © Pollennieuws.nl

Blogarchief