Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hogere pollendruk bij droog weer

Maastricht, 14 mei 2015. Tijdens droge periodes gaat de afgifte van pollen door Grassen, Berken en andere windbestuivende pollenplanten gestaag door. Alleen neerslag wast de lucht schoon van pollen en andere fijnere deeltjes.

Het groeizame weer bevordert de toename van biomassa van Grassen in bermen, op dijkhellingen en in graslanden. Je ziet dan scheuten ontstaan met daaraan de aren en pluimen: de bloei is begonnen. Soorten die al heel duidelijk herkenbaar zijn en ook al volop kunnen bloeien, zijn Grote vossenstaart, Kropaar, een aantal soorten Zwenkgrassen, zoals Hard zwenkgras en Dravikken, bijvoorbeeld IJle en Zachte dravik. Ook Straatgras zie je volop bloeien en de eerste pluimen van Glanshaver (vroeger Frans raaigras genoemd) zijn in Zuid-Limburg goed te zien. Stuifmeel of pollen van grassen is zeer sterk allergeen. Ongeveer de helft van de mensen met een pollenallergie reageert op graspollen. Op pollenkalender tv kunt u van diverse grassoorten video’s bekijken, zodat u ze kunt leren herkennen.

Berken raken uitgebloeid, maar nog niet in het noorden. Opvallend is dit jaar dat niet alle Berken even uitbundig bloeien; een aantal Berken heeft dit jaar opvallend weinig katjes en ze geven derhalve navenant minder pollen vrij. De soms krachtige wind heeft ook nogal wat katjes van de bomen afgerukt.

Veel Essen zijn aan het eind van hun bloei gekomen, maar in het noorden van het land is de bloei nog gaande. Verder bloeien nog Wilgen en een enkel Populier. Eiken lopen uit en bloeien, wat je ziet aan de lange katjesachtige bloeiwijzen die aan de jonge twijgen hangen. Beuken gaan ook snel in bloei, te beginnen in het zuiden en oosten van het land.

De nieuwe loten aan Dennen en Sparren zijn goed te zien; ook hun jonge kegeltjes ontwikkelen dan snel. Deze brengen dan hun pollen in de lucht, wat al goed is waar te nemen in monsters die we onder het microscoop bekijken. Door de luchtzakken die deze pollenkorrels hebben kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen.

Steeds meer Kruiden die pollen afgeven aan de lucht, ontwikkelen zich. Bloeiende Veldzuringen en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Het pollen van deze kruiden is licht allergeen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, donderdag 14 mei 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief