Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lokaal wisselende pollendruk

Maastricht, 23 mei 2015. Bewolkt weer met daarbij lokaal neerslag tempert de pollenafgifte, maar droog en zonnig weer bevordert de afgifte van pollen door Grassen en andere windbestuivers. Daardoor kan vandaag de hoeveelheid pollen in de lucht van plek tot plek nog al verschillen.

Het is groeizaam weer voor de Grassen. De biomassa is snel toegenomen en in het land is goed waar te nemen dat er al behoorlijk wat graspercelen gemaaid zijn. Duidelijk herkenbaar volop bloeiende soorten zijn Grote vossenstaart, Gewoon reukgras, Kropaar, Zwenkgrassen en Draviken. Ook de pluimen van Glanshaver (vroeger Frans raaigras genoemd) met hun redelijk grote grasbloemen met bruine meeldraden zijn goed te zien. Granen als Rogge staan op het punt om te gaan bloeien. Ongeveer de helft van de mensen met een pollenallergie reageert op graspollen. Op pollenkalender tv kunt u van diverse grassoorten video’s bekijken, zodat u ze kunt leren herkennen.

De bloei van bomen raakt voorbij. Vooral Dennen en Sparren staan te bloeien en geven hun licht allergeen pollen af aan de lucht. Door de luchtzakken die de pollenkorrels van deze naaldbomen hebben, kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd. Bij oostenwind wordt Dennenpollen vanuit Duitsland en soms zelfs vanuit Polen aangevoerd. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen en kan opvallen door het geelgroene ‘pollenstof’ op oppervlakken als tuinmeubelen, stoepen en auto’s.

Populieren en Wilgen zijn toe aan de zaadzetting. Het zaad van deze boomsoorten heeft veel lange haren en deze pluizen kun je bij droog en wat winderig weer in de lucht zien zweven. We noemen deze vlokkige pluizen wel ‘zomersneeuw’. Het is niet allergeen, net als de parachuutjes van uitgebloeide Paardenbloemen.

Bloeiende Veldzuringen en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Het pollen van deze kruiden is licht allergeen.


Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 23 mei 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief