Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hoeveelheid graspollen neemt toe

Het warme zomerweer zorgt ervoor dat veel graspollen in de lucht komen. Deze pollen zijn sterk allergeen en kunnen allergische klachten veroorzaken. Timotee bloeit overal volop.

In de vroege ochtenduren is de concentratie het laagst, maar tegen de middag, of wanneer het harder gaat waaien, loopt de concentratie op. Direct aan zee in het westen en noorden is het bij aanlandige wind nog gunstig voor mensen met pollenallergie. Buitenactiviteiten kun je het beste in de ochtend doen.

Door de zomerse dagen wordt het steeds ongunstiger voor mensen die pollenallergie hebben.

Naast Timotee valt de bloeiende Kropaar op. Maar er zijn ook andere soorten bloeiend gras te zien. In de duinen bloeit Helm. Een aantal Zuringsoorten bloeit nog. Ze vallen op door hun grootte en de bruinrode kleur van de grote bloeiwijzen. Weegbree bloeit en de Bijvoet gaat binnenkort bloeien. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

De bloei van Linden breidt zich verder uit. Linden worden veel bezocht door bijen, hommels en nachtvlinders, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Ook de sterke geur kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linden. Ook kan er nog wat Dennenpollen in de lucht voorkomen.

Maurice Martens, vrijdag 25 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 27 juni 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief