Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lokaal veel pollen

Door de overtrekkende buien wordt pollen uit de lucht uitgewassen, maar wanneer de neerslag voorbij is en de temperatuur snel oploopt en het droog en winderig is kunnen de grassen weer snel doorgaan met pollenproductie. Bovendien kunnen pollen van de grond opgewerveld worden. Voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen is het bij droog, warm en winderig weer ongunstig. Het pollen van grassen is immers zeer sterk allergeen.

Er bloeien in de ongemaaide bermen van wegen en graslanden en op ongemaaide dijken nogal wat soorten gras. Zeer opvallend zijn soorten als Glanshaver, Kroparen, Engels raaigras en Gestreepte witbol. Ze staan tussen het laatste Fluitenkruid, verwilderd Koolzaad en Groot streepzaad. In de stad vallen Straatgras en Kruipertje op. Verder bloeien Zuringen, te herkennen aan de rode glans die over bermen en ongemaaide grasland ligt, en Smalle weegbree. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

Dennen bloeien en geven pollen af. Dennenpollen kunnen over grote afstanden getransporteerd worden door het bezit van twee luchtzakken en je vindt soms een laag dennenpollen op auto’s, daken en stoeptegels. Na een periode met neerslag kan dat goed opvallen, maar ook doordat ’s nachts de aarde afkoelt kunnen pollen mee naar beneden komen en afgezet worden. Het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt. Linden gaan ook bloeien. Ze worden veel bezocht door bijen en hommels, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. De sterke geur kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken.

Maurice Martens, woensdag 9 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 11 juni 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief