Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Na neerslag minder pollen

De neerslag van gisteren en vandaag zorgt er lokaal voor dat pollen uitgewassen worden. Pas wanneer het droog blijft gaan de grassen weer pollen afgeven. Die komen bij droog en winderig weer in de lucht en kunnen allergische klachten veroorzaken. Enkel waar het niet geregend heeft kan er een hogere concentratie van pollen in de lucht aanwezig zijn.

In de vroege ochtenduren is de concentratie het laagst, maar tegen de middag, of wanneer het harder gaat waaien, kan die concentratie oplopen. Direct aan zee in het westen en noorden is het bij aanlandige wind ook gunstig voor mensen met pollenallergie.

Onder de vele soorten bloeiend gras in ongemaaide bermen van wegen en graslanden en op ongemaaide dijken valt Timotee steeds meer op. In de duinen bloeit Helm. Een aantal Zuringsoorten, met name de Veldzuring, is uitgebloeid, maar latere soorten, zoals de Ridderzuring, bloeien nog. Ze zorgen voor de rode glans die over bermen en grasland ligt. Ook Weegbree bloeit. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

Linden bloeien in het zuiden en de bloei verspreidt zich vanuit zuidelijke richtingen naar het noorden uit. Linden worden veel bezocht door bijen en hommels, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Ook de sterke geur kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linden. Ook kan er nog wat Dennenpollen in de lucht voorkomen.

Maurice Martens, zaterdag 19 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 21 juni 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief