Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollendruk neemt toe

Wanneer de zon doorkomt zullen de grassen opdrogen en pollen vrij gaan geven aan de lucht. Dit heeft tot gevolg dat de graspollendruk gaat toenemen. Daardoor kan de situatie voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen bij droog weer ongunstig zijn. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen. Op veel plekken zie je veel soorten grassen die bloeien of op het punt staan om te gaan bloeien aan de meeldraden en helmknoppen die uit de bloemetjes steken.

Je vindt grassen in de bermen van wegen, graslanden en dijken, maar Straatgras en Kruipertje en een aantal andere grassen tref je ook in de stad aan, bijvoorbeeld tussen stoeptegels en in tuinen. Verder bloeien Zuringen, te herkennen aan de rode glans die over de bermen ligt, en Smalle weegbree. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

Linden gaan bloeien. Tamme kastanjes bloeien ook. Grove dennen zijn ook zover dat ze pollen gaan afgeven. Dennenpollen kunnen over grote afstanden getransporteerd worden door het bezit van twee luchtzakken en je vindt soms een laag dennenpollen op auto’s, daken en stoeptegels. Het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt.

Maurice Martens, woensdag 2 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt donderdag 3 juni 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief