Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Veel pollen

Het aanhoudende zomerweer met droge en warme dagen zorgt ervoor dat grassen veel pollen afgeven aan de lucht. Deze pollen kunnen allergische klachten veroorzaken.

In de vroege ochtenduren is de concentratie van pollen het laagst, maar tegen de middag, of wanneer het harder gaat waaien, loopt de concentratie op. Direct aan zee in het westen en noorden is het bij aanlandige wind nog gunstig voor mensen met pollenallergie.

Door de zomerse dagen wordt het steeds ongunstiger voor hooikoortspatiƫnten.

Timotee en Kropaar zijn naast andere soorten bloeiend gras overheersend. In de duinen bloeit Helm. Een aantal Zuringsoorten, zoals de Ridderzuring, bloeit nog. Ze vallen op door hun grootte en de bruinrode kleur van de grote bloeiwijzen. Weegbree bloeit ook en de Bijvoet gaat binnenkort bloeien. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

De bloei van Linden breidt zich verder uit. Linden worden veel bezocht door bijen, hommels en nachtvlinders, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Ook de sterke geur kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linden. Ook kan er nog wat Dennenpollen in de lucht voorkomen.

Maurice Martens, donderdag 24 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 26 juni 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief