Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lokaal veel graspollen

Het aanhoudend droge weer met wind uit noordelijke richting zorgt in het binnenland lokaal voor grote aantallen graspollen in de lucht. Vooral als het flink waait geven de grassen veel pollen af. Er kunnen daardoor plaatselijk zeer hoge concentraties van pollen voorkomen. Voor mensen die gevoelig zijn voor de sterk allergene graspollen is het dan zeer ongunstig. In de vroege ochtenduren, dan is er minder wind, is de concentratie het laagst, maar tegen de middag, of wanneer het harder gaat waaien, gaat die sterk oplopen. Direct aan zee in het westen en noorden is het bij aanlandige wind ook tamelijk gunstig voor mensen met pollenallergie.

In ongemaaide bermen van wegen en graslanden en op ongemaaide dijken bloeien veel verschillende soorten gras. Onder meer Timotee begint te bloeien. De grassen in de duinen, zoals Helm, bloeien eveneens. Een aantal Zuringsoorten, met name de Veldzuring, is uitgebloeid, maar latere soorten, zoals de Ridderzuring, bloeien nog. Dit is te herkennen aan de rode glans die over bermen en ongemaaide grasland ligt. Ook Weegbree bloeit. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

Linden bloeien in het zuiden en de bloei verspreidt zich vanuit zuidelijke richtingen naar het noorden uit. Linden worden veel bezocht door bijen en hommels, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Ook de sterke geur kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linden. Ook kan er nog wat Dennenpollen in de lucht voorkomen.

Maurice Martens, vrijdag 18 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 20 juni 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief