Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Warm weer veroorzaakt veel graspollen

Bloeiende grassen brengen veel en lokaal zelfs zeer veel pollen in de lucht. Graspollen zijn sterk allergeen en kunnen bij voor graspollen gevoelige mensen allergische klachten veroorzaken. Dit komt door het aanhoudende zomerweer met hoge temperaturen en droogte.

Alleen in de vroege ochtenduren is de concentratie wat lager. Je kunt dan het beste het huis ventileren. Maar tegen de middag, of wanneer de wind opsteekt, neemt de concentratie van pollen toe. Direct aan zee is het bij aanlandige wind wat gunstiger voor mensen met pollenallergie. Buitenactiviteiten en lichte sport kun je het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend doen. Een boswandeling is ook te prefereren boven een wandeling in het open veld.

Timotee, Raaigrassen en Kropaar bloeien volop, en er zijn ook andere soorten bloeiend gras, waaronder Zwenkgrassen, te zien. In de duinen bloeit Helm. De soorten Glanshaver en Gestreepte witbol zijn inmiddels uitgebloeid en de halmen staan er verdroogd bij. Rogge bloeit; granen horen ook bij de grassen en spelen een rol bij de totale belasting met graspollen. Zuringen en Weegbree bloeien en ook de Bijvoet gaat bloeien. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

Bloeiende Linden, die sterk en zoetig geuren, worden bezocht door bijen, hommels en nachtvlinders, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Tamme Kastanjes bloeien ook nog. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linde en Tamme Kastanje.

Het vruchtpluis van uitgebloeide Wilgen, het lijken wel “sneeuwvlokken”, is ook bij wat wind hier en daar te zien. Dit pluis is niet allergeen. Als je deze ziet en dan last hebt van allergische klachten komt dat door de pollen van de grassen die bloeien.

Maurice Martens, dinsdag 29 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt donderdag 1 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief