Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hoeveelheid pollen gaat toenemen

Veel soorten gras staan in bloei of staan op het punt om te gaan bloeien. Ook Grove dennen bloeien. Bij droog en zonnig weer geven de grassen pollen vrij aan de lucht. Dit heeft tot gevolg dat de graspollendruk langzaam maar zeker stijgt vooral vlak boven de grond. Daardoor kan de situatie voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen bij droog weer ongunstig zijn. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen.

Grote vossenstaarten hebben hun grootste bloei hier en daar achter de rug, Maar in de bermen van wegen, graslanden en dijken zie je Kroparen, Zwenkgrassen, Draviken en steeds meer Glanshaver boven Fluitenkruid en Groot streepzaad uitkomen. In de stad vallen Straatgras en Kruipertje op naast andere soorten. Verder bloeien Zuringen, te herkennen aan de rode glans die over de bermen ligt, en Smalle weegbree. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

Grove dennen bloeien en geven pollen af. Dennenpollen kunnen over grote afstanden getransporteerd worden door het bezit van twee luchtzakken en je vindt soms een laag dennenpollen op auto’s, daken en stoeptegels. Het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt. Linden staan ook op het punt om te bloeien.

Maurice Martens, donderdag 3 juni 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 5 juni 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief