Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Maïs en Bijvoet gaan bloeien

De eerste Maïs bloeit en in het zuiden bloeit de Bijvoet. Maïs wordt overal in het land aangeplant. Er zijn diverse rassen in gebruik. Sommige beginnen al te bloeien: je ziet de bloeiwijzen die pollen produceren op sommige velden al als pluimen boven de plant uitsteken. Als ze rijp zijn, dat kun je zien aan de kleurverandering van licht-geel naar roodachtig, steken de meeldraden naar buiten die veel pollen afgeven. Maïs is een gras en het pollen is dus zeer sterk allergeen. Gelukkig zijn de pollen wat groter en zwaarder dan de gemiddelde graspollen. Ze kunnen daardoor niet zo ver door de lucht getransporteerd worden. Maar als je gevoelig bent voor deze pollen is het af te raden langs een bloeiend Maïsveld te fietsen of lopen.

Ook de Bijvoet begint te bloeien. Het pollen is sterk allergeen en kan dus hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Verder bloeien overal Grote brandnetels.

Linden bloeien nog in het noorden. Als laatste boom in het rijtje bloeit nog een aantal Tamme kastanjes. Grassen bloeien ook nog: ze zijn in de tweede bloeiperiode. Maar het aantal bloeiende grassen neemt af.

Neerslag wast pollen uit en zorgt gedurende korte tijd voor minder pollenbelasting. Maar als het na neerslag weer warm wordt komen er schimmelsporen in de lucht, die bij sommige mensen klachten kunnen veroorzaken. Vooral Cladosporiumsporen komen dan in grote aantallen voor.

De vroege ochtend is de beste tijd voor buitenactiviteiten. Aan zee is het bij aanlandige wind gunstig voor mensen met een pollenallergie.

Maurice Martens, zaterdag 17 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 19 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief