Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen en luchtverontreiniging versterken elkaar

Het aanhoudend warme zomerweer kan gepaard gaan met luchtverontreiniging. De prikkelende effecten van smog op de luchtwegen kunnen voor mensen die pollenallergie hebben tot een versterkt effect leiden. Er is een kleine kans dat dit vandaag het geval kan zijn. Je moet dan geen zware lichamelijke inspanningen doen en bij voorkeur contact met de buitenlucht mijden. Alleen vroeg in de ochtend is het nog geschikt om enige lichte activiteit buiten uit te voeren.

Er komen nog steeds graspollen in de lucht. Ook gemaaid gras kan weer nieuwe scheuten maken, als er voldoende vocht beschikbaar is. Een aantal soorten kent een tweede bloeiperiode. Graspollen zijn zeer sterk allergeen en kunnen bij gevoelige mensen allergische klachten veroorzaken. Op vochtige plaatsen en aan waterkanten bloeien de grassen gewoon door. Ook granen bloeien.

De bloei van Zuringen en Weegbree neemt af, maar de Bijvoet, die tot wel meer dan een meter hoog kan worden en te vinden is in bermen en op ruderale terreinen, bloeit al hier en daar. Ook Melganzenvoeten zie je steeds meer. Deze laatste twee soorten zijn echte zomerbloeiers. Het zijn windbestuivers en brengen pollen in de lucht. Dat pollen is matig allergeen. Grote brandnetels brengen het nodige pollen in de lucht. Als je daar gevoelig voor bent, kun je er behoorlijk last van hebben.

Direct aan zee is het bij aanlandige wind gunstig voor mensen met pollenallergie. Je kunt daar het best je toeven. In het buitenland, met name de landen rond de Middellandse zee, moet je rekening houden met allergene pollen van Glaskruiden, planten die nogal lijken op onze Brandnetels en in die landen op vergelijkbare plaatsen groeien als Brandnetels bij ons (zie het filmpje over Vakantiepollen op www.pollennieuws.nl).

Bloeiende Linden, die sterk en zoetig geuren, worden bezocht door bijen, hommels en nachtvlinders, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Tamme Kastanjes bloeien ook. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linde en Tamme Kastanje.

Tenslotte komen er ook schimmelsporen voor in de lucht zoals van Cladosporium en Alternaria. Ook deze kunnen bij sommige mensen allergische klachten veroorzaken.

Maurice Martens, vrijdag 9 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 11 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief