Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen en luchtverontreiniging irritant ondanks buien

Lokaal zorgen buien voor het uitwassen van pollen en enige verkoeling. Na het voorbij trekken van de regen kunnen grassen weer pollen gaan afgeven. Elders leidt het zeer warme weer ook tot de afgifte van veel pollen aan de lucht. Graspollen zijn sterk allergeen en kunnen bij voor graspollen gevoelige mensen allergische klachten veroorzaken. Daar komt bij dat er mogelijk merkbare luchtverontreiniging ontstaat. De combinatie van veel graspollen met luchtverontreiniging kan de allergische reactie versterken bij mensen die al last hebben van pollenallergie.

In de vroege ochtenduren is de concentratie van pollen het laagst. Je kunt dan het beste het huis ventileren. Buitenactiviteiten kun je het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend doen. Verder is het beter om de buitenlucht te mijden, want in de loop van de ochtend en als de wind opsteekt, neemt de concentratie van pollen toe.

Direct aan zee is het, na de doortrekkende buien, bij aanlandige wind gunstig voor mensen met pollenallergie.

Timotee, Raaigrassen, Kweek en Kropaar bloeien volop, en er zijn ook andere soorten bloeiend gras, waaronder Rietgras en Zwenkgrassen, te zien. In de duinen bloeit Biestarwegras en Helm. Granen bloeien hier en daar; ze horen ook bij de grassen en spelen dus een rol bij de totale belasting met graspollen. De bloei van Zuringen en Weegbree neemt af, maar de Bijvoet gaat bloeien. Deze kruiden brengen pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen. Ook Grote brandnetels brengen het nodige pollen in de lucht, maar daar zijn bijna geen mensen gevoelig voor.

Bloeiende Linden, die sterk en zoetig geuren, worden bezocht door bijen, hommels en nachtvlinders, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Tamme Kastanjes bloeien ook nog. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linde en Tamme Kastanje.

Maurice Martens, zaterdag 3 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 5 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief