Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag vermindert pollenbelasting

Regen wast pollen uit. Hoewel het aantal bloeiende grassen door de droogte is afgenomen, zie je nu weer nieuwe scheuten te voorschijn komen, die bloeien en dus ook weer pollen in de lucht brengen. De bloei van Linden in het zuiden loopt ten einde, alleen in het noorden is er nog sprake van flinke bloei. Onder de kruiden is de Bijvoet te noemen, die gaat bloeien en veel sterk allergeen pollen afgeven.

Vroeg in de ochtend is daarom de beste tijd om activiteiten buiten uit te voeren. Bij jeukende ogen is het verstandig om met een washandje met koud water de ogen te deppen. Wrijven moet je zeker niet doen. Was bezwete kleren, want pollen kunnen daar gemakkelijk aan blijven plakken, maar droog de was niet buiten.

Een aantal soorten gras kent een tweede bloeiperiode. Hun pollen is zeer sterk allergeen en kunnen bij gevoelige mensen allergische klachten veroorzaken. Op vochtige plaatsen en aan waterkanten bloeien de grassen gewoon door. Ook granen bloeien. Maïs ontwikkelt zich eveneens snel. Dit gewas gaat over enige tijd bloeien.

De Bijvoet, die tot wel meer dan een meter hoog kan worden is overal in het land te vinden in bermen en op ruderale terreinen, zoals verlaten bouwgrond en akkers. Tijdens zijn bloei brengt deze soort veel pollen in de lucht. Ook Melganzenvoeten zie je steeds meer. Grote brandnetels blijven het nodige pollen in de lucht brengen. Als je daar gevoelig voor bent, kun je er behoorlijk last van hebben.

Direct aan zee is het bij aanlandige wind gunstig voor mensen met pollenallergie. Je kunt daar het best toeven. In het buitenland, met name de landen rond de Middellandse zee, moet je rekening houden met allergene pollen van Glaskruiden, planten die nogal lijken op onze Brandnetels en in die landen op vergelijkbare plaatsen groeien als Brandnetels bij ons (zie het filmpje over Vakantiepollen op www.pollennieuws.nl).

De bloei van Tamme kastanjes is ook het hoogtepunt voorbij.

Tenslotte komen er ook schimmelsporen voor in de lucht zoals van Cladosporium en Alternaria. Dat gebeurt vooral tijdens warme periodes na flink wat regenval. Ook deze kunnen bij sommige mensen allergische klachten veroorzaken.

Maurice Martens, donderdag 15 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 17 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief