Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen blijven ook na lichte neerslag

Lichte motregen of neerslag wast pollen uit en zorgt voor enige verkoeling. Maar daarna gaan grassen, bomen en kruiden weer pollen afgeven. Waar het droog blijft zie je de grassen wel verdrogen, maar er kunnen toch pollen in de lucht blijven komen. Graspollen zijn sterk allergeen en kunnen bij voor graspollen gevoelige mensen allergische klachten veroorzaken.

In de vroege ochtenduren is de concentratie van pollen het laagst. Je kunt dan het beste het huis ventileren. Buitenactiviteiten kun je het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend doen. Een wandeling ’s ochtends in het koele bos is aan te bevelen boven een wandeling in het open veld. In het bos zijn minder pollen producerende grassen dan in open terrein en het waait er minder waardoor er ook minder pollen opwervelen. Verder is het beter om de buitenlucht te mijden, want in de loop van de ochtend en als de wind opsteekt, neemt de concentratie van pollen toe.

Direct aan zee is het bij aanlandige wind gunstig voor mensen met pollenallergie. Je kunt daar het best je vakantie doorbrengen. In het buitenland, met name de landen rond de Middellandse zee, moet je rekening houden met allergene pollen van Glaskruiden, planten die nogal lijken op onze Brandnetels en in die landen op vergelijkbare plaatsen groeien als Brandnetels bij ons (zie het filmpje over Vakantiepollen op www.pollennieuws.nl).

Timotee, Raaigrassen, Kweek en Kropaar bloeien volop, en er zijn ook andere soorten bloeiend gras, waaronder Rietgras en Zwenkgrassen, te zien. In de duinen bloeit Biestarwegras en Helm. De bloei van Zuringen en Weegbree neemt af, maar de Bijvoet, die tot wel meer dan een meter hoog kan worden en te vinden is in bermen en op ruderale terreinen, gaat bloeien. Ook Grote brandnetels brengen het nodige pollen in de lucht, maar daar zijn bijna geen mensen gevoelig voor. Maar je kunt er behoorlijk last van hebben.

Bloeiende Linden, die sterk en zoetig geuren, worden bezocht door bijen, hommels en nachtvlinders, maar geven ook pollen aan de lucht vrij. Tamme Kastanjes bloeien ook nog. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Linde en Tamme Kastanje.

Tenslotte komen er ook schimmelsporen voor in de lucht zoals van Cladosporium. Ook deze kunnen bij sommige mensen allergische klachten veroorzaken.

Maurice Martens, maandag 5 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 7 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief