Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen en schimmelsporen veroorzaken klachten

Maïs bloeit overal in het land en Bijvoet bloeit al in het zuiden. De bloei van dit laatste kruid zal zich als een golf uitbreiden richting noorden. Pollen van Maïs, het is ons grootste gras, zijn zeer sterk allergeen. Omdat ze groter en zwaarder zijn dan graspollen, zullen ze niet zo ver met de wind worden meegevoerd. Voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen is het af te raden om langs een Maïsveld te wandelen of te fietsen. Je zult dan merken dat je erg veel last kunt hebben van Maïspollen.

Bijvoetpollen is sterk allergeen. Bijvoet is een kruid dat tot 1,5 meter hoog kan worden. Het lijkt daardoor nogal op een struik, mede ook door de kale, onbehaarde roodbruine stengels. De bladeren zijn veerdelig en diep ingesneden. Ze zijn van boven groen en van onderen viltig-grijs. Verder bloeien overal Grote brandnetels.

Het goede nieuws is dat Linden vrijwel helemaal zijn uitgebloeid. Ook Tamme kastanjes bloeien nog slechts hier en daar. Het aantal bloeiende grassen neemt, ook door de aanhoudende droogte, af, maar in de buurt van water zie je nog bloeiende exemplaren. Er kan nog een tweede bloeiperiode komen.

Schimmelsporen kunnen in zeer grote aantallen in de lucht komen bij het huidige weer en bij mensen klachten veroorzaken. Cladosporium en Alternaria zijn berucht.

Ga alleen ’s morgens naar buiten en lucht het huis in de vroege ochtenduren. Immers, als het warmer wordt en de wind aantrekt, stijgt de hoeveelheid pollen in de lucht ook door het
opwervelen. Wandel bij voorkeur in het bos en niet in het open veld. Was bezwete kleren, maar droog ze niet buiten: pollen blijven kleven aan natte kleren.

Mocht zich luchtverontreiniging aandienen hou er dan rekening dat de luchtverontreinigende stoffen maar ook tabaksrook en parfum de effecten van pollen en schimmelsporen kunnen versterken. Neerslag, die mogelijk lokaal optreedt, wast zowel pollen en schimmelsporen als stoffen uit de lucht uit.

Aan zee is het bij aanlandige wind tamelijk gunstig voor mensen met een pollenallergie. De lucht is daar vrij van pollen en verontreinigende stoffen.

Maurice Martens, woensdag 21 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 23 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief