Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Oostelijke wind voert extra pollen aan

Het warmer wordend weer na de neerslag van afgelopen week bevordert de ontwikkeling van pollen bij de nu bloeiende pollenplanten als Maïs en Bijvoet. Daar komt bij dat met oostenwind ook pollen uit het oosten worden aangevoerd. De totale hoeveelheid pollen neemt daardoor toe. Voor mensen die gevoelig zijn voor pollen betekent dit wat meer aandacht geven aan het voorkomen van contact met pollen.

Ga alleen ’s morgens naar buiten en lucht het huis in de vroege ochtenduren. Immers, als het warmer wordt en de wind aantrekt, stijgt de hoeveelheid pollen in de lucht ook door het
opwervelen. Wandel bij voorkeur in het bos en niet in het open veld. Aan zee is het bij aanlandige wind tamelijk gunstig voor mensen met een pollenallergie.

Maïs is overal in het land aangeplant en op sommige percelen zie je dat de bloei begonnen is. De bloeiwijzen die pollen produceren steken als pluimen boven de plant uit. Als ze rijp zijn, dat kun je zien aan de kleurverandering van licht-geel naar roodachtig, steken de meeldraden naar buiten die veel pollen afgeven. Maïs is een gras en het pollen is dus zeer sterk allergeen. Gelukkig zijn de pollen wat groter en zwaarder dan de gemiddelde graspollen. Ze kunnen daardoor niet zo ver door de lucht getransporteerd worden. Maar als je gevoelig bent voor deze pollen is het af te raden langs een bloeiend Maïsveld te fietsen of te lopen.

In het zuiden bloeien al behoorlijk wat Bijvoeten. Hun pollen is sterk allergeen en kan dus hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Bijvoeten zijn kruiden, maar door de hoogte die ze kunnen bereiken -1,5 meter kunnen ze gemakkelijk worden- zien ze er als struiken uit. Dat komt ook nog door de roodbruine stevige stengels. Aan de toppen van die stengels komen heel veel kleine knopvormige hoofdjes, waarin een stuk of tien piepkleine bloemetjes zitten. Deze maken meeldraden met geelkleurige helmknoppen, waaruit het pollen in de lucht komt.

Verder bloeien overal Grote brandnetels. De laatste bloeiende Linden vind je in het noorden. En Tamme kastanjes bloeien hier en daar. Een aantal grassen is in de tweede bloeiperiode, maar het aantal bloeiende grassen neemt af.

Schimmelsporen kunnen in zeer grote aantallen in de lucht komen bij het huidige weer en bij mensen klachten veroorzaken. Cladosporium en Alternaria zijn berucht.

Maurice Martens, maandag 19 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 21 juli 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief