Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Minder Bijvoetpollen door neerslag

Door de vrijwel overal opgetreden neerslag wordt pollen uitgewassen. Maar na het overtrekken komen weer pollen vrij in de lucht. Allergene pollen die momenteel in verhouding veel kunnen voorkomen in de lucht zijn afkomstig van de Bijvoet.

Bijvoet bloeit al volop in het zuiden. De bloei van de Bijvoet breidt zich als een golf uit richting noorden. Bijvoetpollen is sterk allergeen. Bijvoet is een kruid dat tot 1,5 meter hoog kan worden. Het lijkt daardoor nogal op een struik, mede ook door de kale, onbehaarde roodbruine stengels. De bladeren zijn veerdelig en diep ingesneden. Ze zijn van boven groen en van onderen viltig-grijs. Bijvoet is een zogenaamde ruderale plant. Dat betekent dat deze soort aan te treffen is in bermen van (autosnel)wegen, verlaten bouwterreinen, aan randen van akkers langs veldwegen en overal waar in de grond wordt gerommeld. De grond dient ook gemengd met zijn met zand; op echte zware kleigronden, zoals in de noordelijke en westelijke provincies, zie je minder Bijvoet.

Andere kruiden die bloeien overal zijn Grote brandnetels en Melganzenvoeten. Melganzenvoeten lijken in de verte wel iets op Bijvoeten, maar de bladeren zijn van onderen niet viltig-grijs. Pollen van deze soorten is nauwelijks allergeen. In de Ambrosia hebben we de eerste knoppen waargenomen waaruit de bloeiwijzen zich ontwikkelen. Deze produceert zeer sterk allergene pollen.

Grassen bloeien erg beperkt. Alleen Maïs bloeit overal in het land. Pollen van Maïs, het is ons grootste gras, zijn zeer sterk allergeen. Omdat ze groter en zwaarder zijn dan graspollen, zullen ze niet zo ver met de wind worden meegevoerd. Voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen is het af te raden om langs een Maïsveld te wandelen of te fietsen. Je zult dan merken dat je erg veel last kunt hebben van Maïspollen.

Schimmelsporen kunnen in zeer grote aantallen in de lucht komen, vooral bij warmte na neerslag. Ze kunnen klachten veroorzaken. Cladosporium en Alternaria zijn berucht.

Maurice Martens, donderdag 29 juli 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 1 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief