Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Aanhoudende regen wast pollen uit

De aanhoudende regen wast de lucht schoon van pollen en schimmelsporen. Pollen komen bijna niet in de lucht. De Bijvoet is de enige plant die nog volop bloeit, maar het moet enige tijd droog zijn willen er weer pollen vrij kunnen komen in de lucht. Wel kunnen er vrij snel weer schimmelsporen in de lucht komen. De grote vochtigheid zorgt ervoor dat schimmels snel groeien en dan gaan ze ook sporen afgeven (sporuleren). Schimmelsporen kunnen bij gevoelige mensen allergene klachten veroorzaken. Ze komen in zeer grote aantallen tot wel meerdere duizenden per m3 in de lucht voor; vooral van de soorten Cladosporium en Alternaria.

Hoewel de tweede bloeiperiode van een aantal grassoorten begonnen is, zal het aantal pollen klein zijn. Bloeiend Engels raaigras, wat Glanshaver, Gestreepte witbol en Kroparen zijn aangetroffen en ook Riet begint nu te bloeien. Dat laatste begint nu overal langs de waterkant zijn pluimen te ontvouwen. Als er tijdens drogere perioden graan geoogst wordt, kunnen er grote stofwolken in de lucht komen. Daarin kunnen ook pollen aanwezig zijn die van de grond worden opgewerveld. Dit kan lokaal het geval zijn.

Bijvoet is de soort waar gevoelige mensen nu behoorlijk last van kunnen hebben. Immers, Bijvoetpollen is sterk allergeen. De tot ruim 1,5 meter hoge plant vind je in ruigten; dus overal waar in de grond wordt gerommeld, die daardoor met zand gemengd is. In het zelfde milieu vind je ook Melganzenvoeten, maar daarvan zijn de pollen minder allergeen. Grote brandnetels bloeien nog steeds, maar hun pollen is slechts zeer matig allergeen.

Ambrosiaplanten lijken veel op Bijvoet. Ze beginnen te bloeien en de populatie in Nijmegen wordt voortdurend gevolgd. Dit is te zien op de speciale pagina in de site www.pollennieuws.nl . Pollen van de Ambrosia, in feite de Alsemambrosia, is zeer sterk allergeen. De plant kan voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms (ongewild) terecht komt in vogelzaad, dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland te vinden is, is de vraag. Mensen die gevoelig zijn voor de Bijvoet kunnen bij aanraking met Ambrosiapollen ook gaan reageren op die pollen. Het is een vorm van kruisallergie. Als de plant zich verder uitbreidt, kan dat tot meer hooikoortsklachten leiden.

Maurice Martens, woensdag 18 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 21 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief