Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Ambrosia en Bijvoet geven sterk allergene pollen af

De eerste Ambrosiaplanten zijn in bloei. Gisteren hebben we bij de Radboud Universiteit in Nijmegen de eerste meeldraden met pollen van deze plant waargenomen. Pollen van de Ambrosia, in feite de Alsemambrosia, is zeer sterk allergeen. De plant kan soms voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms ongewild vermengd is in vogelzaad dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland te vinden is, is de vraag. Als je wil zien hoe de plant eruit ziet, bekijk dan de nieuwe Ambrosiavideo op www.pollennieuws.nl . Daar kun je de Ambrosia ook vergelijken met de er veel op lijkende Bijvoet, die nu overal in het land bloeit.

Bijvoetpollen is sterk allergeen. Bijvoet is een kruid dat tot 1,5 meter hoog kan worden. Het lijkt daardoor nogal op een struik, mede ook door de kale, onbehaarde roodbruine stengels. De bladeren zijn veerdelig en diep ingesneden. Ze zijn van boven groen en van onderen viltig-grijs. Bijvoet is een zogenaamde ruderale plant. Dat betekent dat deze soort aan te treffen is in bermen van (autosnel)wegen, verlaten bouwterreinen, aan randen van akkers langs veldwegen en overal waar in de grond wordt gerommeld. De grond dient ook gemengd met zijn met zand; op echte zware kleigronden, zoals in de noordelijke en westelijke provincies, zie je minder Bijvoet.

Maïs bloeit ook. Pollen van Maïs, het is ons grootste gras, zijn zeer sterk allergeen. Omdat ze groter en zwaarder zijn dan graspollen, zullen ze niet zo ver met de wind worden meegevoerd. Voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen is het af te raden om langs een Maïsveld te wandelen of te fietsen. Je zult dan merken dat je erg veel last kunt hebben van Maïspollen.

Neerslag reinigt de lucht, maar zodra het weer droog en warm is, komen pollen van bloeiende pollenplanten en ook schimmelsporen in de lucht. Ze kunnen bij gevoelige mensen allergene klachten veroorzaken. Schimmelsporen kunnen in zeer grote aantallen tot wel meerdere duizenden per m3 in de lucht komen. Cladosporium en Alternaria zijn berucht.

Maurice Martens, woensdag 4 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 6 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief