Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Minder pollen na neerslag

De neerslag van het afgelopen weekend heeft pollen uitgewassen uit de lucht. De lucht is daardoor gereinigd. Er komen echter bij droog weer opnieuw pollen in de lucht, vooral daar waar veel bloeiende Bijvoet staat.

Bijvoetpollen is sterk allergeen. Het is een kruid dat gemakkelijk tot 1,5 meter hoog kan worden en soms nog hoger. Het lijkt daardoor nogal op een struik, mede ook door de kale, onbehaarde roodbruine stengels. De bladeren zijn veerdelig en diep ingesneden. Ze zijn van boven groen en van onderen viltig-grijs. Bijvoet is een soort die in ruigten voorkomt. Je ziet hem in bermen van (autosnel)wegen, verlaten bouwterreinen, aan randen van akkers en langs veldwegen; dus overal waar in de grond wordt gerommeld die daardoor met zand gemengd is.

Ook de bloei van de eerste Ambrosiaplanten is sinds een week gemeld. Op 3 augustus 2010 hebben we bij de Radboud Universiteit in Nijmegen de eerste meeldraden met pollen van deze plant waargenomen. Pollen van de Ambrosia, in feite de Alsemambrosia, is zeer sterk allergeen. De plant kan voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms (ongewild) terecht komt in vogelzaad, dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland te vinden is, is de vraag. Nu vormt de plant nog geen ernstig probleem voor mensen die gevoelig zijn voor Ambrosiapollen. Maar dat zou kunnen veranderen als de plant zich verder uitbreidt. De groei en ontwikkeling van de Ambrosia is op de voet te volgen op www.pollennieuws.nl . Daar kun je de Ambrosia ook vergelijken met de er veel op lijkende Bijvoet, die nu overal in het land bloeit. Je leert dan ook het onderscheid kennen tussen de twee soorten.

De tweede bloeiperiode van een aantal grassoorten is begonnen. Bloeiend Engels raaigras, wat Glanshaver, Gestreepte witbol en Kroparen zijn aangetroffen en ook Riet begint nu te bloeien. Dat laatste begint nu overal langs de waterkant zijn pluimen te ontvouwen. Maïs bloeit ook nog wel. Maar de hoeveelheid zeer sterk allergene graspollen in de lucht is beperkt.

Ook schimmelsporen in de lucht. Ze kunnen bij gevoelige mensen allergene klachten veroorzaken. Schimmelsporen kunnen in zeer grote aantallen tot wel meerdere duizenden per m3 in de lucht komen.

Maurice Martens, maandag 9 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 11 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief