Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag wast pollen uit de lucht

De neerslag zorgt ervoor dat pollen en ook schimmelsporen worden uitgewassen. Als de neerslag aanhoudt zal de lucht schoon blijven. Pas wanneer het droog blijft kunnen planten weer pollen in de lucht brengen. Ook schimmels profiteren van droogte na neerslag door weer flink te gaan sporuleren.

De Bijvoet brengt als belangrijkste bloeiende pollenplant pas bij droogte weer pollen in de lucht. Je ziet wel Bijvoeten die al uitgebloeid zijn maar er komen nog steeds iets jongere, bloeiende exemplaren bij. Ook komen er bij droogte grote aantallen schimmelsporen in de lucht voor. De grote luchtvochtigheid bevordert dit. Schimmelsporen kunnen bij gevoelige mensen allergene klachten veroorzaken. Ze komen in zeer grote aantallen tot wel meerdere duizenden per m3 in de lucht voor; vooral van de soorten Cladosporium en Alternaria.

Het aantal pollen van grassen blijft klein. Riet bloeit en verder ook wat grassoorten die in de tweede bloei zijn. Op sommige Maïsakkers zie je de helmknoppen uit de bovenste pluimen steken. Lokaal kan er dus ook sterk allergeen Maïspollen voorkomen.

Bijvoet is de soort waar gevoelige mensen nu behoorlijk last van kunnen hebben. Immers, Bijvoetpollen is sterk allergeen. De tot ruim 1,5 meter hoge plant vind je in ruigten; dus overal waar in de grond wordt gerommeld, die daardoor met zand gemengd is. In het zelfde milieu vind je ook Melganzenvoeten, maar daarvan zijn de pollen minder allergeen. Grote brandnetels bloeien nog steeds volop, hun pollen is echter slechts zeer matig allergeen.

Ambrosiaplanten lijken veel op Bijvoet. Ook die bloeien en brengen nu zeer lokaal zeer sterk allergeen pollen in de lucht. We volgen de populatie in Nijmegen voortdurend op de speciale pagina in onze site. Pollen van de Ambrosia, in feite de Alsemambrosia, is zeer sterk allergeen. De plant kan voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms (ongewild) terecht komt in vogelzaad, dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland te vinden is, is de vraag. Mensen die gevoelig zijn voor de Bijvoet kunnen bij aanraking met Ambrosiapollen ook gaan reageren op die pollen. Het is een vorm van kruisallergie. Als de plant zich verder uitbreidt, kan dat tot meer hooikoortsklachten leiden.

Maurice Martens, maandag 23 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt donderdag 26 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief