Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Meer schimmelsporen dan pollen na neerslag

Schimmelsporen komen tijdens droge perioden na neerslag in grote aantallen in de lucht. Schimmelsporen kunnen bij gevoelige mensen allergene klachten veroorzaken. Ze komen in zeer grote aantallen tot wel meerdere duizenden per m3 in de lucht voor; vooral van de soorten Cladosporium en Alternaria.

Neerslag wast pollen uit de lucht uit, maar bij droog weer komen opnieuw pollen in de lucht, vooral daar waar veel bloeiende Bijvoet en Grote brandnetel staat.

Grote brandnetel brengt van de kruiden momenteel de meeste polen in de lucht. Maar dat pollen is slechts matig allergeen. Bijvoetpollen is sterk allergeen en veroorzaakt daardoor meer klachten. Het is een kruid dat gemakkelijk tot 1,5 meter hoog kan worden en soms nog hoger. Het lijkt daardoor nogal op een struik, mede ook door de kale, onbehaarde roodbruine stengels. De bladeren zijn veerdelig en diep ingesneden. Ze zijn van boven groen en van onderen viltig-grijs. Bijvoet is een soort die in ruigten voorkomt. Je ziet hem in bermen van (autosnel)wegen, verlaten bouwterreinen, aan randen van akkers en langs veldwegen; dus overal waar in de grond wordt gerommeld, die daardoor met zand gemengd is. In het zelfde milieu vind je ook Melganzenvoeten, maar ook daarvan zijn de pollen minder allergeen.

De bloei van Ambrosiaplanten is ook begonnen. Op 3 augustus 2010 hebben we bij de Radboud Universiteit in Nijmegen de eerste meeldraden met pollen van deze plant waargenomen. Pollen van de Ambrosia, in feite de Alsemambrosia, is zeer sterk allergeen. De plant kan voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms (ongewild) terecht komt in vogelzaad, dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland te vinden is, is de vraag. Nu vormt de plant nog geen ernstig probleem voor mensen die gevoelig zijn voor Ambrosiapollen. Dat zou kunnen veranderen als de plant zich verder uitbreidt. De groei en ontwikkeling van de Ambrosia is op de voet te volgen op www.pollennieuws.nl . Daar kun je de Ambrosia ook vergelijken met de er veel op lijkende Bijvoet, die nu overal in het land bloeit. Je leert dan ook het onderscheid kennen tussen de twee soorten.

De tweede bloeiperiode van een aantal grassoorten is begonnen. Bloeiend Engels raaigras, wat Glanshaver, Gestreepte witbol en Kroparen zijn aangetroffen en ook Riet begint nu te bloeien. Dat laatste begint nu overal langs de waterkant zijn pluimen te ontvouwen. Maïs bloeit ook nog wel. Maar de hoeveelheid zeer sterk allergene graspollen in de lucht is beperkt.

Maurice Martens, woensdag 11 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 13 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief