Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Zomers warm zorgt voor meer pollen

De warmte van gisteren en vandaag zorgt voor een fysiologische versnelling van de planten en schimmels die als gevolg van de regen van de wisselvallige achter ons liggende periode over voldoende water beschikken.

De Bijvoet brengt als bloeiende pollenplant daardoor weer een toenemend aantal pollen in de lucht. Je ziet wel Bijvoeten die al uitgebloeid zijn maar er komen nog steeds iets jongere, bloeiende exemplaren bij. Ook komen er snel grote aantallen schimmelsporen in de lucht voor. De grote luchtvochtigheid bevordert het sporuleren. Schimmelsporen kunnen bij gevoelige mensen allergene klachten veroorzaken. Ze komen in zeer grote aantallen tot wel meerdere duizenden per m3 in de lucht voor; vooral van de soorten Cladosporium en Alternaria.

Hoewel de tweede bloeiperiode van een aantal grassoorten begonnen is, zal het aantal pollen klein zijn. Bloeiend Engels raaigras, wat Glanshaver, Gestreepte witbol en Kroparen zijn aangetroffen en ook Riet bloeit. Dat laatste begint nu overal langs de waterkant zijn pluimen te ontvouwen. Je ziet ook nog Maïs bloeien: op sommige Maïsakkers zie je de helmknoppen uit de bovenste pluimen steken. Als er tijdens drogere perioden graan geoogst wordt, kunnen er grote stofwolken in de lucht komen. Daarin kunnen ook pollen aanwezig zijn die van de grond worden opgewerveld. Dit kan lokaal het geval zijn.

Bijvoet is de soort waar gevoelige mensen nu behoorlijk last van kunnen hebben. Immers, Bijvoetpollen is sterk allergeen. De tot ruim 1,5 meter hoge plant vind je in ruigten; dus overal waar in de grond wordt gerommeld, die daardoor met zand gemengd is. In het zelfde milieu vind je ook Melganzenvoeten, maar daarvan zijn de pollen minder allergeen. Grote brandnetels bloeien nog steeds volop, maar hun pollen is slechts zeer matig allergeen.

Ambrosiaplanten lijken veel op Bijvoet. Ook die bloeien en de populatie in Nijmegen wordt voortdurend gevolgd. Dit is te zien op de speciale pagina in onze site. Pollen van de Ambrosia, in feite de Alsemambrosia, is zeer sterk allergeen. De plant kan voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms (ongewild) terecht komt in vogelzaad, dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland te vinden is, is de vraag. Mensen die gevoelig zijn voor de Bijvoet kunnen bij aanraking met Ambrosiapollen ook gaan reageren op die pollen. Het is een vorm van kruisallergie. Als de plant zich verder uitbreidt, kan dat tot meer hooikoortsklachten leiden.

Maurice Martens, zaterdag 21 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 24 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief