Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bijvoet geeft sterk allergene pollen af

Bijvoet bloeit al volop in het zuiden en breidt zich als een golf uit richting noorden. Bijvoetpollen is sterk allergeen. Bijvoet is een kruid dat tot 1,5 meter hoog kan worden. Het lijkt daardoor nogal op een struik, mede ook door de kale, onbehaarde roodbruine stengels. De bladeren zijn veerdelig en diep ingesneden. Ze zijn van boven groen en van onderen viltig-grijs. Bijvoet is een zogenaamde ruderale plant. Dat betekent dat deze soort aan te treffen is in bermen van (autosnel)wegen, verlaten bouwterreinen, aan randen van akkers langs veldwegen en overal waar in de grond wordt gerommeld. De grond dient ook gemengd met zijn met zand; op echte zware kleigronden, zoals in de noordelijke en westelijke provincies, zie je minder Bijvoet.

Andere kruiden die overal bloeien zijn Grote brandnetels en Melganzenvoeten. De laatste lijken in de verte wel iets op Bijvoeten, maar de bladeren zijn van onderen niet viltig-grijs, maar net als van boven helder groen. Pollen van deze soorten is nauwelijks allergeen. In de Ambrosia hebben we de eerste knoppen waargenomen waaruit de bloeiwijzen zich ontwikkelen. Deze soort, die nog wel eens in tuinen kan voorkomen, produceert zeer sterk allergene pollen en kan zeer lokaal voor pollenallergie zorgen.

Grassen bloeien erg beperkt, maar door de gestage neerslag kan de tweede bloeiperiode beginnen. Vooral Maïs bloeit overal in het land. Pollen van Maïs, het is ons grootste gras, zijn zeer sterk allergeen. Omdat ze groter en zwaarder zijn dan graspollen, zullen ze niet zo ver met de wind worden meegevoerd. Voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen is het af te raden om langs een Maïsveld te wandelen of te fietsen. Je zult dan merken dat je erg veel last kunt hebben van Maïspollen.

De neerslag van de afgelopen dagen heeft wel voor een reiniging van de lucht gezorgd, maar zodra het na neerslag weer droog en warm is, komen pollen van bloeiende pollenplanten en vooral schimmelsporen weer in de lucht. Ze kunnen bij gevoelige mensen allergene klachten veroorzaken. Schimmelsporen kunnen in zeer grote aantallen tot wel meerdere duizenden per m3 in de lucht komen. Cladosporium en Alternaria zijn berucht.

Maurice Martens, zondag 1 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 4 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief