Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Door neerslag weinig pollen en schimmelsporen

De neerslag wast pollen en ook schimmelsporen uit de lucht uit. Dat betekent dat er bijna geen pollen of schimmelsporen in de lucht zullen zijn. Pas wanneer het weer een tijdje droog is kunnen met name Bijvoetplanten die bloeien weer pollen gaan afgeven. Schimmels zoals Alternaria en Cladosporium, maar ook Basidiomyceten zullen dan sporuleren en dan komen veel schimmelsporen in de lucht. Basidiomyceten zijn de schimmels die paddestoelen vormen en die paddestoelen zijn de organen waarin de sporen gevormd worden die dan aan de lucht worden vrijgegeven.

De Bijvoet brengt als belangrijkste overal nog bloeiende pollenplant sterk allergeen pollen in de lucht. De bloei van deze soort heeft z’n hoogtepunt inmiddels gehad in het zuiden, maar in het midden en noorden bloeien nog veel exemplaren.

Het aantal pollen van grassen wordt steeds geringer. Riet bloeit en verder ook wat grassoorten die in de tweede bloei zijn. Op een enkele Maïsakkers zie je de helmknoppen uit de bovenste pluimen steken. Lokaal kan er dus ook sterk allergeen Maïspollen voorkomen.

Bijvoet is de soort waar gevoelige mensen nu bij droog weer nog behoorlijk last van kunnen hebben. Immers, Bijvoetpollen is sterk allergeen. De tot ruim 1,5 meter hoge plant vind je in ruigten, vooral in wegbermen; dus overal waar in de grond wordt gerommeld, die daardoor met zand gemengd is. In het zelfde milieu vind je ook Melganzenvoeten, maar daarvan zijn de pollen minder allergeen. Grote brandnetels bloeien ook nog steeds, hun pollen is echter slechts zeer matig allergeen.

Ambrosiaplanten vragen onze extra aandacht. Ze lijken veel op Bijvoet. Ook die bloeien en brengen nu zeer lokaal zeer sterk allergeen pollen in de lucht. We volgen de populatie in Nijmegen voortdurend op de speciale pagina in onze site. Pollen van de Ambrosia, in feite de Alsemambrosia, is zeer sterk allergeen. De plant kan voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms (ongewild) terecht komt in vogelzaad, dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland en België te vinden is, is de vraag. Mensen die gevoelig zijn voor de Bijvoet kunnen bij aanraking met Ambrosiapollen ook gaan reageren op die pollen. Het is een vorm van kruisallergie. Als de plant zich verder uitbreidt, kan dat tot meer hooikoortsklachten leiden.

Maurice Martens, donderdag 26 augustus 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 29 augustus 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief