Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloei Essen en Berken verhoogt pollendruk

Nijmegen, 22 april 2015. Naast heel veel Essen, bloeien ook steeds meer Berken. De pollendruk neemt daardoor toe. Dat is goed te zien aan de meldingen via de pollennieuws-apps. Zowel het aantal als de aard van de ervaren klachten stijgt.

Essen staan overal volop te bloeien. Ze ontwikkelen aan de uiteinden van de takken en twijgen hele toefen kleine bloemen die veel pollen afgeven. Deze toefen hebben wel iets van een roosje broccoli. Het pollen is licht tot matig allergeen. In de bomen is vaak ook nog de bloeiwijze van vorig jaar te zien. Die zijn toen bevroren, waardoor de Es vorig jaar slechts heel weinig pollen heeft afgegeven. Er is een kruisallergie van Essen met Olijven. Bij een vakantie in landen rond de Middellandse Zee kan dat tot klachten leiden bij mensen die hier te lande last hebben van pollenallergie van de Es.

Berken bloeien steeds meer. Vooral in het zuiden en oosten bloeien al behoorlijk veel Berken. De bloei breidt zich snel uit naar het westen en noorden. Bij het openbreken van de katjes komt er heel fijn plantenweefsel in de lucht. Ook dit is allergeen en kan doordat het in de categorie fijnstof valt erg diep in de luchtwegen doordringen.

Verder bloeien Haagbeuken, Wilgen en Populieren. Uit de groep van de Coniferen brengen de laatste bloeiende Taxus bomen en struiken en steeds meer andere Coniferen als de Schijncipres pollen in de lucht.

Grote vossenstaarten zijn hier en daar ook bloeiend waargenomen in het zuidoosten. Net als Kropaar. Het grassenseizoen staat voor de deur ook al is dat enige tijd later dan vorig jaar. Kruiden die pollen afgeven aan de lucht beginnen ook te bloeien. Eerste bloeiende Veldzuringen zijn in bermen en graslanden te vinden.


Bewerkt door Maurice Martens, woensdag 22 april 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief