Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Steeds meer Essen en Berken in bloei

Maastricht, 17 april 2015. Zienderogen gaan steeds meer Essen en Berken bloeien. Een aantal  Berken heeft al rijpe geelgroene katjes, die hun sterk allergeen pollen verspreiden. Bij het openbreken van de katjes komt er ook heel fijn plantenweefsel vrij, dat eveneens allergeen is. Dit is zo klein dat het voor een deel tot fijnstof gerekend kan worden. Veel Berken zijn nog niet zo ver; maar tijdens een warme lentedag komen steeds meer bomen in bloei.

Essen staan al op flink wat plaatsen volop te bloeien. Ze ontwikkelen aan de uiteinden van de takken en twijgen hele toefen kleine bloemen die veel pollen afgeven. Het pollen is licht tot matig allergeen. Aan steeds meer bomen zie je de knoppen dik worden en uitbotten. Essen kun je overal in het land aantreffen, bijvoorbeeld als laanbeplanting langs wegen. Er is een kruisallergie van Essen met Olijven.

De Haagbeuk, ook een soort uit de Berkenfamilie, bloeit en bloei zet door in noordelijke richting. Pollen van de Haagbeuk is licht allergeen; de soort wordt nogal eens als straatboom aangeplant ook in meer noordelijke streken, waar de soort van nature weinig of niet voorkomt.

Boswilg bloeit met helder gele katjes. De soort is al regelmatig bloeiend te zien net als de Katwilg en Schietwilg. Ook aan Populieren zie je dat aan de uiteinden van de takken en twijgen knoppen uitlopen waaruit hun katjes tevoorschijn komen. De katjes van de mannelijke bomen, Populieren zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat er aparte mannelijke of vrouwelijke bomen zijn, kleuren rood door de helmknoppen, terwijl die van de vrouwelijke bomen meer grijsachtig kleuren.

Uit de groep van de Coniferen, vaak aangeplant in tuinen en parken, bloeit onder meer Schijncipressen en de laatste Taxus. De mannelijke bomen zijn te herkennen aan de kleine, gele, ronde kegeltjes, die tijdens het rijpen open gaan een enorme hoeveelheid pollen kunnen afgeven.

De eerste pollen Grote vossenstaart zijn hier en daar al waar te nemen. Soms zijn de bloeiwijzen van deze grassen, ze lijken op de zachte staart van een vos, al zichtbaar. Ze gaan aan hun bloei beginnen. Eerste bloeiwijzen van de Kropaar zijn ook al waargenomen. Ook bij de grassen is overigens sprake van een later begin dan vorig jaar, ongeveer 2-3 weken.


Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 17 april 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief