Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Vooral pollen van Essen en Berken in de lucht

Maastricht, 26 april 2015. Essen en Berken brengen momenteel pollen in de lucht en het aantal mensen dat gevoelig is voor dit pollen is redelijk groot, ongeveer 7% van de bevolking.

Berken bloeien steeds meer in het land en hoewel nog niet alle bomen bloeien staan vrijwel overal al exemplaren in bloei. De bloei breidt zich uit en over een paar dagen zullen alle Berken rijpe katjes hebben. Bij het openbreken van de katjes komt er heel fijn plantenweefsel in de lucht. Ook dit is allergeen en kan doordat het in de categorie fijnstof valt erg diep in de luchtwegen doordringen. Opvallend is dit jaar dat niet alle Berken even uitbundig bloeien; sommige bomen hebben maar geringe aantallen katjes.

Essen bloeien volop. Ze ontwikkelen aan de uiteinden van de takken en twijgen hele toefen kleine bloemen die veel pollen afgeven. Deze toefen hebben wel iets van een uitgroeiend roosje broccoli. Het pollen is licht tot matig allergeen. In de bomen is vaak ook nog de bloeiwijze van vorig jaar te zien. Die zijn toen bevroren, waardoor de Es vorig jaar slechts heel weinig pollen heeft afgegeven. Er is een kruisallergie van Essen met Olijven. Bij een vakantie in landen rond de Middellandse Zee kan dat tot klachten leiden bij mensen die hier te lande last hebben van pollenallergie van de Es.

Verder bloeien Haagbeuken, Wilgen en Populieren. Uit de groep van de Coniferen brengen bomen en struiken als de Schijncipres pollen in de lucht. Deze kunnen hele wolken pollen produceren.

Grote vossenstaarten zijn bloeiend waargenomen in het zuidoosten. Net als Kropaar. Het grassenseizoen staat nu voor de deur. Dit is enige tijd later dan vorig jaar. Kruiden die pollen afgeven aan de lucht beginnen ook te bloeien. Eerste bloeiende Veldzuringen zijn in bermen en graslanden te vinden. Dit pollen van kruiden is licht allergeen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, zondag 26 april 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief