Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Steeds meer Essen en eerste Berken in bloei

Maastricht, 14 april 2015. De eerste bloeiende Berken hebben thans rijpe geelgroene katjes en verspreiden hun sterk allergeen pollen. Bij het openbreken van de katjes komt er ook heel fijn plantenweefsel vrij, dat eveneens allergeen is. Dit is zo klein dat het voor een deel tot fijnstof gerekend kan worden. Maar de meeste Berken zijn nog niet zo ver; maar bij meer lenteachtig weer kunnen steeds meer bomen in bloei komen.

Essen ontwikkelen aan de uiteinden van de takken en twijgen als ze bloeien hele toefen kleine bloemen die veel pollen afgeven. Het pollen is licht tot matig allergeen. Steeds meer knoppen botten uit en dan komen er toefen kleine bloemen uit. Essen kun je overal in het land aantreffen. Er is een kruisallergie van Essen met Olijven.

De Haagbeuk, ook een soort uit de Berkenfamilie, bloeit al in het zuiden van het land. De bloei zet door in noordelijke richting. Pollen van de Haagbeuk is licht allergeen; de soort wordt nogal eens als straatboom aangeplant ook in meer noordelijke streken, waar de soort van nature weinig of niet voorkomt.

Boswilg bloeit met helder gele katjes. De soort is al regelmatig bloeiend te zien net als de Katwilg en Schietwilg. Ook aan Populieren zie je dat aan de uiteinden van de takken en twijgen knoppen uitlopen waaruit hun katjes tevoorschijn komen. De katjes van de mannelijke bomen, Populieren zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat er aparte mannelijke of vrouwelijke bomen zijn, kleuren rood door de helmknoppen, terwijl die van de vrouwelijke bomen meer grijsachtig kleuren.

Uit de groep van de Coniferen, vaak aangeplant in tuinen en parken, bloeit onder meer Schijncipressen en de laatste Taxus. De mannelijke bomen zijn te herkennen aan de kleine, gele, ronde kegeltjes, die tijdens het rijpen open gaan een enorme hoeveelheid pollen kunnen afgeven.

De eerste pollen Grote vossenstaart kun je hier en daar al waarnemen. De grassen gaan ook langzaam aan hun bloei beginnen. Ook bij de grassen is sprake van een later begin dan vorig jaar, ongeveer 2-3 weken.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 14 april 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief