Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollendruk getemperd door neerslag en koel weer

Maastricht, 28 april 2015. De neerslag heeft de lucht behoorlijk schoon gewassen van pollen. Het koele weer draagt er aan bij dat er kleinere aantallen pollen in de lucht gebracht worden als het droog weer is en bewolkt. Maar als de zon zich gedurende langere tijd laat zien kunnen met name bloeiende Berken hun sterk allergeen pollen afgeven aan de lucht en bij mensen die er gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken.

Berken bloeien overal, maar sommige moeten nog beginnen met hun bloei. Bij het openbreken van de katjes komt er heel fijn plantenweefsel in de lucht. Ook dit is allergeen en kan doordat het in de categorie fijnstof valt erg diep in de luchtwegen doordringen. Opvallend is dit jaar dat niet alle Berken even uitbundig bloeien; en van diverse plekken is ons gemeld en hebben we kunnen waarnemen dat sommige Berken dit jaar opvallend weinig katjes hebben en derhalve navenant minder pollen zullen vrijgeven.

Een deel van de Essen is aan het eind van zijn bloei gekomen. Ook de bloei van Haagbeuken wordt minder. Verder bloeien nog Wilgen en Populieren. Uit de groep van de Coniferen brengen bomen en struiken als de Schijncipres pollen in de lucht. Deze kunnen hele wolken pollen produceren. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen.

Eerste bloeiende grassen zijn hier en daar te zien. Zowel Grote vossenstaarten als Kropaar zijn bloeiend waargenomen in het zuiden en oosten van het land. Het grassenseizoen staat nu voor de deur. Dit is enige tijd later dan vorig jaar. Kruiden die pollen afgeven aan de lucht beginnen ook te bloeien. Eerste bloeiende Veldzuringen zijn in bermen en graslanden te vinden. Dit pollen van kruiden is licht allergeen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 28 april 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief