Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselvallig weer beperkt pollendruk

Maastricht, 3 april 2015. De pollenafgifte door windbestuivende bomen en struiken blijft aanhoudend beperkt door het regenachtige en bij vlagen winderig weer. Door de wind worden ook veel katjes van de bomen gerukt, zelfs nog voor ze open staan. Enkel tijdens droge periodes en bij directe zonne-instraling geven Elzen, Taxus, Wilgen, Populieren, Essen en Haagbeuken, pollen aan de lucht vrij. Het pollen van Elzen is matig allergeen; pollen van de andere genoemde soorten bomen is licht allergeen. Mensen echter die gevoelig zijn voor licht allergeen pollen kunnen behoorlijk last hebben van hooikoorts-achtige klachten. Het is immers een alles-of-niets effect.

Aan onze inheemse Zwarte elzen zijn de ruim 10 cm lange katjes, als ze niet door de wind zijn afgerukt, goed te zien. Hun bruin-gele kleur valt wat minder op dan de kleur van bloeiende Hazelaar katjes. Ze brengen bij droog weer het matig allergeen pollen in de lucht. Hier en daar kan zelfs redelijk veel pollen in de lucht komen als het langdurig zonnig is.

Vrijwel alle Hazelaars zijn uitgebloeid en alleen Krulhazelaars, die, vanwege hun sierlijke, gekromde takken, veel in tuinen zijn aangeplant, bloeien nog; ze zijn in het algemeen wat later dan de gewone Hazelaar.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van Elzen of Hazelaar kunnen last hebben van hooikoortsachtige verschijnselen. Deze verschijnselen worden ook veroorzaakt door het fijne weefsel dat in de lucht komt als de katjes openbreken tijdens het rijpen. De deeltjes die dan in de lucht komen zijn immers kleiner dan pollenkorrels en vallen binnen de categorie fijnstof.

Boswilg bloeit met helder gele katjes. De soort is al regelmatig bloeiend te zien net als de Katwilg. Ook aan Populieren zie je dat aan de uiteinden van de takken en twijgen knoppen uitlopen waaruit hun katjes tevoorschijn komen. De katjes van de mannelijke bomen, Populieren zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat er aparte mannelijke of vrouwelijke bomen zijn, kleuren rood door de helmknoppen, terwijl die van de vrouwelijke bomen meer grijsachtig kleuren.

Essen ontwikkelen aan de uiteinden van de takken en twijgen als ze bloeien hele toefen kleine bloemen die veel pollen afgeven. Het pollen is licht tot matig allergeen. Hier en daar zijn al toefen aan Essen te zien.

De Haagbeuk, eveneens een soort uit de Berkenfamilie, begint ook langzaam maar zeker te bloeien. Pollen van de Haagbeuk is licht allergeen; de soort wordt nogal eens als straatboom aangeplant ook in meer noordelijke streken, waar de soort van nature weinig of niet voorkomt.

Uit de groep van de Coniferen, vaak aangeplant in tuinen en parken, bloeit de Taxus. De mannelijke bomen zijn te herkennen aan de kleine, gele, ronde kegeltjes, die tijdens het rijpen open gaan een enorme hoeveelheid pollen kunnen afgeven. Ook andere Coniferen in tuin en park komen in bloei.


Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 3 april 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief