Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollenafgifte tijdens droge periodes

Maastricht, 30 april 2015. De lucht is behoorlijk schoongewassen van pollen en fijnstof deeltjes. Als de zon zich gedurende langere tijd laat zien tijdens droge periodes kunnen met name bloeiende Berken hun sterk allergeen pollen afgeven aan de lucht en bij mensen die er gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Het koele weer echter draagt er aan bij dat er kleinere aantallen pollen in de lucht gebracht worden, ook als het bewolkt is.

Berken bloeien overal, maar sommige moeten nog beginnen met hun bloei. Bij het openbreken van de katjes komt er heel fijn plantenweefsel in de lucht. Ook dit is allergeen en kan doordat het in de categorie fijnstof valt erg diep in de luchtwegen doordringen. Opvallend is dit jaar dat niet alle Berken even uitbundig bloeien; en van diverse plekken is ons gemeld en hebben we kunnen waarnemen dat sommige Berken dit jaar opvallend weinig katjes hebben en derhalve navenant minder pollen zullen vrijgeven.

Een deel van de Essen is aan het eind van zijn bloei gekomen. Ook de bloei van Haagbeuken wordt minder. Verder bloeien nog Wilgen en Populieren. Uit de groep van de Coniferen brengen bomen en struiken als de Schijncipres pollen in de lucht. Deze kunnen hele wolken pollen produceren. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen.

Het gras begint hier en daar flink biomassa te produceren en eerste bloeiende grassen zijn op wat beschutte en door de zon beschenen plekken te zien in bermen langs wegen. Zowel Grote vossenstaarten als Kropaar zijn bloeiend waar te nemen in het zuiden en oosten van het land. Het grassenseizoen begint, want het zeer sterk allergeen pollen van deze grassen komt al in de lucht. Dit is enige tijd later dan vorig jaar.

Kruiden die pollen afgeven aan de lucht beginnen ook te bloeien. Eerste bloeiende Veldzuringen zijn in bermen en graslanden te vinden. Het pollen van kruiden is licht allergeen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, donderdag 30 april 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief