Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Aanhoudende westenwind geeft minder pollen aan kust

Wind die over zee komt is vrijwel vrij van pollen; daardoor hebben de kuststreken wat minder belasting met pollen. Als daar pollen vrijkomen worden ze landinwaarts geblazen.
De laatste bloeiende Berken geven bij droog weer pollen vrij, maar de totale hoeveelheid neemt langzaam maar zeker af, met uitzondering van de regio Friesland Groningen, waar de bloei wat later optreedt dan in de rest van Nederland. De meeste Berken komen ook redelijk in blad.

Andere bomen die beginnen te bloeien zijn Eiken en Beuken. Deze zijn ook windbestuivers en geven hun pollen aan de lucht af. Het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is echter beperkt. De bloei van Populieren, Haagbeuken en Gewone essen is ook vrijwel voorbij.

Bermen van wegen, graslanden en dijken beginnen steeds meer lente-achtig eruit te zien: het Fluitenkruid begint te bloeien. Tegelijkertijd neemt het aantal Grote vossenstaarten toe. Het warme weer bevordert de groei en bloei van dit gras in sterke mate: de bloeiende aren steken steeds meer boven het Fluitenkruid uit. Het grassenseizoen begint. Neerslag die de pollen uitwast, zorgt voor wat verlichting.

Maurice Martens, donderdag 29 april 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 1 mei 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief