Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Kuststrook met nauwelijks pollen

Bij wind uit richtingen tussen noord-west en noord-oost en het passeren van wat lichte neerslag in de noordelijke regio zal aan de smalle kuststroken van het land de hoeveelheid pollen minder zijn. Maar de in het hele land bloeiende Gewone essen, Populieren en Wilgen brengen veel pollen in de lucht. Ook steeds meer Berken beginnen te bloeien, wat te zien is aan de rijpe groen-gele hangende mannelijke katjes en de rechtop staande vrouwelijke katjes. Pollen van de Gewone es zijn matig allergeen en die van Berken sterk allergeen.
In het zuiden en zuid-oosten van het land bloeien steeds meer Berken. Het midden en westen van het land volgt daar snel op. Het laatst zullen de Berken in de noordelijke regio gaan bloeien. Opvallend daarbij is dat door de genetische differentiatie tussen de individuele bomen niet alle Berken tegelijk beginnen te bloeien maar na elkaar. Als je daar een beetje op let merk je dat elk jaar dezelfde Berk het eerst zal bloeien en dat ze elkaar steeds in de zelfde volgorde opvolgen.
Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van de nu bloeiende bomen zullen hooikoortsachtige verschijnselen merken.
Maurice Martens, vrijdag 9 april 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 12 april 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief