Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag wast pollen uit, Oranjezonnetje kleurt hier en daar de dag

De neerslag wast pollen uit de lucht. En met de wind die over zee komt zijn de kusten vrijwel vrij van pollen. De totale pollenhoeveelheid zal vandaag overal minder zijn, ook als het Oranjezonnetje zich hier en daar laat zien.

De laatste bloeiende Berken geven bij droog weer pollen vrij, maar de totale hoeveelheid neemt af, met uitzondering van de regio Friesland Groningen, waar de bloei wat later optreedt dan in de rest van Nederland. De meeste Berken komen nu ook behoorlijk in blad.

Andere windbestuivers die beginnen te bloeien zijn Eiken en Beuken. Ze geven hun pollen aan de lucht af, maar het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt. De bloei van Populieren, Haagbeuken en Gewone essen is ook vrijwel voorbij.

Het Fluitenkruid kleurt de bermen van wegen, graslanden en dijken steeds meer. De lente vordert gestaag. Tegelijkertijd neemt het aantal Grote vossenstaarten toe. Hun bloeiende aren steken steeds meer boven het Fluitenkruid uit en zijn ook in bermen en graslanden zichtbaar. Hoewel het wat koeler is, begint het grassenseizoen. Neerslag die de pollen uitwast, zorgt voor wat verlichting.

Maurice Martens, vrijdag 30 april 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 2 mei 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief