Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Berken volop in bloei

Bij het mooie lenteweer van de afgelopen en komende dagen zet de bloei van Berken in het hele land door. Ook de enkele exemplaren die je lokaal aantreft die nog niet in bloei staan zullen weldra hun katjes doen rijpen en pollen vrijgeven. Ook zie je dat hier en daar de Berken die het allereerst begonnen zijn met bloeien inmiddels uitgerijpt zijn. De katjes met mannelijke bloemen zullen dan af gaan vallen en onder de bomen te vinden zijn. Hier en daar is het verschijnsel waargenomen dat pollen op auto’s en wegdekken, stoepen en daken te zien zijn. Dat zal vooral het gevolg zijn van lokaal zeer lichte en fijne neerslag, waardoor de pollen wel zijn uitgewassen, maar de neerslag zo beperkt was dat het pollen niet de riolering is ingespoeld. De beperkte hoeveelheid neerslag is dan snel verdampt en het pollen blijft dan achter.
De bloei van een aantal soorten Wilgen en Populieren laat na, maar in het zuiden bloeien ook veel Haagbeuken. De Gewone es bloeit ook nog. Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van de nu in ons land bloeiende bomen zullen last kunnen hebben van hooikoortsachtige verschijnselen.
’s Morgens is bij de nog lage temperaturen van de nacht de situatie het minst ernstig. Activiteiten die buiten moeten plaats vinden kunnen dus het beste vroeg op de dag gebeuren.
Maurice Martens, donderdag 15 april 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 17 april 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief