Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloei Zwarte els eindigt; andere boompollen in de lucht

Nijmegen, 21 maart 2012. De bloei van Zwarte elzen loopt langzaam maar zeker ten einde. De meeste katjes beginnen donker bruin te kleuren en vallen af.

Ook Krulhazelaars die hier en daar in tuinen staan aangeplant raken uitgebloeid. De pollendruk door bomen uit de Berkenfamilie neemt daardoor af. Pas wanneer de Berken beginnen te bloeien komt sterk allergeen pollen van deze boomsoort in de lucht.

Taxusbomen en -struiken bloeien en de mannelijke bomen, die erg veel zijn aangeplant ook in hagen, kunnen hele wolken pollen afgeven. Kinderen noemen dit wel rookbomen. Ook andere coniferen bloeien. Pollen van deze soorten is niet tot weinig allergeen.

Ook staan de eerste Wilgen op verschillende plekken in het land al te bloeien. De bloeiende mannelijke wilgenstruiken herken je gemakkelijk aan de felgele kleur, veroorzaakt door de helmknoppen die pollen afgeven. Hoewel wilgenpollen vooral door insecten worden verzameld kan er door de overvloedige productie ook een behoorlijke hoeveelheid pollen in de lucht komen. Verwar bloeiende Wilgen niet met de Gele kornoelje die duidelijke gele bloemetjes heeft en die geen windbestuiver is, maar alleen door insecten bestoven wordt.

Ook Populieren vertonen ook hun katjes. De mannelijke bomen kunnen erg veel pollen vrijgeven aan de lucht. Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen steeds meer in de lucht komen.

Geschreven door Maurice Martens, woensdag 21 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt als daar aanleiding tot is.

Blogarchief