Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Tijdens droge periodes redelijk veel pollen in de lucht


Maastricht, 10 maart 2012. Vrijwel alle Zwarte elzen staan te bloeien en ook iets minder dan de helft van de Hazelaars bloeit nog. Mensen die gevoelig zijn voor het matig allergeen pollen van deze struiken en bomen uit de Berkenfamilie kunnen dat vooral tijdens droge en zonnige periodes goed merken. Er is op de Pollennieuws-App een toename te zien van meldingen met wat ernstigere klachten, namelijk redelijk veel tot veel last van hooikoorts.

Taxus, Wilgen en Populieren zijn ook allemaal windbestuivers. Taxus is eveneens begonnen met bloeien en Wilgen en Populieren  staan op het punt om pollen te gaan vrijgeven. Alleen neerslag van betekenis kan de lucht schoon wassen, maar zodra het droog is komen er weer pollen vrij. Aan het begin van een bui kunnen ook kortstondig grote aantallen pollen in de lucht komen, doordat druppels op katjes vallen en daardoor mechanisch de pollenafgifte stimuleren en doordat pollen dat op de grond gedwarreld is door regendruppels omhoog geschoten wordt.   

Pollen van Wilgen, Populieren, Taxus en een aantal andere coniferen wordt in de literatuur als niet tot weinig allergeen beschreven, maar dat betekent niet dat er niet een klein aantal mensen ook op deze pollen kan reageren met allergische reacties.

In Maastricht hebben we de afgelopen week met het blote oog zichtbare pollenafzetting gevonden na neerslag.

Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 10 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief