Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Steeds meer bloeiende Essen en Berken

Nijmegen, 28 maart 2012. Steeds meer Berken beginnen te bloeien. Je ziet dat niet alleen aan de verkleuring van de kruin van donkerbruin naar geelbruin tot geelgroen, maar ook aan het feit dat de kruin minder doorzichtig wordt. In Limburg, Noord-Brabant en Gelderland is dit al op meerdere plaatsen goed waar te nemen. Daar worden dan ook al hooikoortsklachten door Berkenpollen gemeld. Ook elders is lokaal al wel een vroege Berk bloeiend te zien.

Het overgrote deel van de Berken is nog niet zo ver, maar het zal bij aanhoudend warm lenteweer niet lang duren voordat steeds meer Berken overal in bloei zullen staan. Ze brengen dan hun sterk allergeen pollen in de lucht.

Essen zijn eveneens begonnen met hun bloei; je ziet de knoppen steeds dikker worden. De paarse helmknoppen van de zeer simpele bloemetjes zijn dan al snel te zien. Mensen die gevoelig zijn voor pollen van de Es, kunnen erg veel last hebben van bloeiende Olijfbomen. Die bloeien in de maanden mei, juni en juli. U kunt daar dan rekening mee houden als u in die periode op vakantie gaat naar landen in Zuid-Europa. Maar je ziet ook dat steeds meer Olijven in tuinen staan. Ook die gaan bloeien en brengen hun sterk allergeen pollen dan in de lucht.

Zwarte elzen zijn vrijwel uitgebloeid. Taxusbomen en -struiken bloeien nog wel, maar dat neemt ook af. De mannelijke "rookbomen", die erg veel zijn aangeplant, bijvoorbeeld ook in tuinhagen, kunnen hele wolken pollen afgeven. Andere coniferen bloeien eveneens, pollen van deze soorten is niet tot weinig allergeen.

Bloeiende mannelijke wilgenstruiken en -bomen, herken je gemakkelijk aan de felgele kleur, veroorzaakt door de helmknoppen die pollen afgeven. Hoewel wilgenpollen vooral door insecten, zoals bijen, worden verzameld kan er door de overvloedige productie ook een behoorlijke hoeveelheid pollen in de lucht komen.

Sommige vroege Populieren of Peppels zijn al uitgebloeid, maar heel veel andere soorten zoals de Italiaanse populier, dat zijn die fraaie kaarsrechte populieren, vertonen hun katjes, net als Canadassen, overal in het land. De door de rode kleur van de katjes opvallende mannelijke bomen kunnen erg veel pollen vrijgeven aan de lucht. Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen steeds meer in de lucht komen.

Geschreven door Maurice Martens, woensdag 28 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt uiterlijk zaterdag 31 maart 2012.

Blogarchief