Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Na weekendpiek blijven er redelijk veel pollen in de lucht

Nijmegen, 7 maart 2012. Dat Zwarte elzen en in mindere mate Hazelaars hun bloei doorzetten, hebben mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze struiken en bomen uit de Berkenfamilie in het weekend goed kunnen merken. Wij hebben een duidelijke toename gezien van meldingen uit het hele land via de Pollennieuws-App waarbij de gebruikers van de App laten zien dat het klachten patroon toenam. Ook in de volgende dagen kan er lokaal, zeker daar waar het droog, gepaard aan zonnige periodes is, redelijk veel pollen in de lucht komen.

Taxus, Wilgen en Populieren, ook allemaal windbestuivers, zijn eveneens begonnen met hun bloei of staan op het punt om pollen te gaan vrijgeven. Alleen neerslag van betekenis kan de lucht schoon wassen, maar zodra het droog is komen er weer pollen vrij. Aan het begin van een bui kunnen ook kortstondig grote aantallen pollen in de lucht komen, doordat druppels op katjes vallen en daardoor mechanisch de pollenafgifte stimuleren en doordat pollen dat op de grond gedwarreld is door regendruppels omhoog geschoten wordt.

Pollen van Hazelaars en Elzen zijn matig allergeen. Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van de inheemse Zwarte els en van Hazelaars kunnen dan ook last hebben van hooikoortsachtige klachten.

Pollen van Wilgen, Populieren, Taxus en een aantal andere coniferen wordt in de literatuur als niet tot weinig allergeen beschreven, maar dat betekent niet dat er niet een klein aantal mensen ook op deze pollen kan reageren met allergische reacties.

U kunt uw hooikoorts goed monitoren met behulp van het logboekje dat in onze pro-Pollennieuws-App is opgenomen. Als u dat serieus bijhoudt kunt u met uw huisarts uw hooikoortsverloop goed in kaart brengen en daar uw voordeel aan hebben.

Geschreven door Maurice Martens, woensdag 7 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief