Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Naast pollen van Zwarte els ook andere boompollen in de lucht

Maastricht, 19 maart 2012. Veel Zwarte elzen staan te bloeien. Deze bomen en struiken geven vooral bij zonnig weer, wat de komende dagen mogelijk is, lokaal veel pollen af aan de lucht. Zwarte els, een soort die gebonden is aan vochtige tot natte bodems, komt van nature veel voor overal in het land. Zeker vlak bij die bomen en struiken kunnen de pollenconcentraties hoog oplopen. Soms is dat goed zichtbaar als katjes uit de boom vallen en er een hele hoop pollen omheen ligt op de grond. Dat pollen kan door de wind weer opgewerveld worden.

Krulhazelaars en een enkele allerlaatste gewone Hazelaarstruik, staan ook nog te bloeien en dragen bij aan de totale pollendruk door bomen uit de Berkenfamilie.

Taxusbomen en -struiken bloeien en de mannelijke bomen, die erg veel zijn aangeplant ook in hagen, kunnen hele wolken pollen afgeven. Kinderen noemen dit wel rookbomen.

Ook staan de eerste Wilgen op verschillende plekken in het land al te bloeien. Deze bloeiende mannelijke wilgenstruiken herken je gemakkelijk aan de felgele kleur, veroorzaakt door de helmknoppen die pollen afgeven. Niet verwarren met de Gele kornoelje die duidelijke gele bloemetjes heeft en die geen windbestuiver is, maar alleen door insecten bestoven wordt.

Ook Populieren vertonen ook hun katjes. De mannelijke bomen kunnen erg veel pollen vrijgeven aan de lucht. Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen steeds meer in de lucht komen.

Door de neerslag in het afgelopen weekend is de lucht lokaal schoon gewassen.

Geschreven door Maurice Martens, maandag 19 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt als daar aanleiding tot is.

Blogarchief