Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Essen en Berken binnenkort in bloei

Maastricht, 24 maart 2012. Aan een heel enkele Berk is te zien dat de kleur van de kruin van bruin langzaam maar zeker aan het veranderen is naar geelbruin. Dat is een teken dat de katjes van die Berk langzaam aan het opzwellen en uitgroeien zijn. De kans is groot dat zo'n Berk morgen of maandag zo ver is dat de katjes rijp zijn en de eerste Berkenpollen aan de lucht worden vrijgegeven. Zo'n Berk met een geelbruine zweem hebben we gisteren gezien in Veghel en bij Nistelrode. Maar het overgrote deel van de Berken is nog niet zo ver.

De meeste Zwarte elzen zijn uitgebloeid, alleen in de noordelijke provincies bloeit nog een kleine helft van de Zwarte elzen. Ook Krulhazelaars die hier en daar in tuinen staan zijn vrijwel uitgebloeid. De pollendruk door bomen uit de Berkenfamilie is daardoor gering gedurende dit weekend. Pas wanneer minimaal zo'n 10% van de Berken bloeit, komt voldoende sterk allergeen pollen van deze boomsoort in de lucht om het klachtenpatroon als gevolg van Berkenpollen te laten toenemen.

Essen staan ook klaar om volop te gaan bloeien. Mensen die gevoelig zijn voor pollen van de Es, kunnen erg veel last hebben van bloeiende Olijfbomen. Die bloeien in de maanden juni en juli. U kunt daar dan rekening mee houden als u in die periode op vakantie gaat naar landen in Zuid-Europa.

Taxusbomen en -struiken bloeien nog en deze mannelijke "rookbomen", die erg veel zijn aangeplant, bijvoorbeeld ook in tuinhagen, kunnen hele wolken pollen afgeven. Andere coniferen bloeien eveneens, pollen van deze soorten is niet tot weinig allergeen.

Wilgen zie je op verschillende plekken in het land bloeien. De bloeiende mannelijke wilgenstruiken en -bomen, herken je gemakkelijk aan de felgele kleur, veroorzaakt door de helmknoppen die pollen afgeven. Hoewel wilgenpollen vooral door insecten, zoals bijen, worden verzameld kan er door de overvloedige productie ook een behoorlijke hoeveelheid pollen in de lucht komen. Verwar bloeiende Wilgen niet met de Gele kornoelje die duidelijke gele bloemetjes heeft en die geen windbestuiver is, maar alleen door insecten bestoven wordt.

Sommige vroege Populieren zijn al uitgebloeid, maar heel veel andere soorten zoals de Italiaanse populier, dat zijn die fraaie kaarsrechte populieren, vertonen hun katjes. De door de rode kleur van de katjes opvallende mannelijke bomen kunnen erg veel pollen vrijgeven aan de lucht. Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen steeds meer in de lucht komen.

Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 24 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt als meer Berken duidelijk beginnen te bloeien.

Blogarchief