Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Zonnig en rustig weer geeft veel pollen van Zwarte els

Nijmegen, 15 maart 2012. De bloei van Zwarte elzen gaat volop door. Deze bomen en struiken geven vooral tijdens rustig en zonnig weer, wat vandaag en morgen mogelijk is, lokaal veel pollen af aan de lucht. Zwarte els, een soort die gebonden is aan vochtige tot natte bodems, komt van nature veel voor overal in het land. Zeker vlak bij die bomen en struiken kunnen de pollenconcentraties hoog oplopen.

De laatste Hazelaars, met name de veel in tuinen aangeplante Krulhazelaars, staan ook nog te bloeien en dragen bij aan de totale pollendruk. Verder zijn de vaak aangeplante Taxusbomen en -struiken aan het bloeien. De mannelijke bomen, die erg veel zijn aangeplant ook in hagen, kunnen hele wolken pollen afgeven. Ook Wilgen en Populieren vertonen ook hun katjes. Zodra de Wilgenkatjes geel beginnen te kleuren door de meeldraden die uitrijpen zullen ze hun pollen gaan vrijgeven. De eerste foto's van uitrijpende mannelijke wilgenkatjes zijn deze week aan Pollennieuws opgestuurd.

Wellicht dat neerslag in het komende weekend de lucht weer schoon kan spoelen. Maar regenbuien hebben bij aanvang het effect dat ze katjes door mechanische beweging zo kunnen beroeren dat ze versneld pollen vrij geven. Na een langere periode van regen of hoge luchtvochtigheid kunnen pollen, die niet weggespoeld zijn, door wateropname opzwellen, open springen en dan geven ze kleinere deeltjes vrij die allergenen bevatten.

Mensen die gevoelig zijn voor het matig allergene pollen van Zwarte elzen dienen er rekening mee te houden dat er veel Elzenpollen in de lucht kunnen zijn.

Geschreven door Maurice Martens, donderdag 15 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt als daar aanleiding tot is.

Blogarchief