Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Eerste bloeiende Maïs in zuidoosten

Nijmegen, 5 juli 2011. In midden Limburg en oost Noord-Brabant bloeien de eerste Maïsplanten. Maïs is een van de grootste grassoorten die voorkomt. Pollen van Maïs zijn groot en zwaar en komen door hun grootte en gewicht niet van de plek waar ze aan de lucht worden vrijgegeven. Ze vallen redelijk recht naar beneden en bevruchten de lange stempels die halverwege de planten naar buiten hangen.

Maar al bij een klein beetje wind kunnen ze toch in de directe omgeving terecht komen en vooral als je langs een bloeiend Maïsveld fietst of wandelt en je reageert allergisch op deze pollen kun je behoorlijk last hebben van hooikoorts.

Naast plantenpollen kunnen ook schimmelsporen in de lucht voorkomen, zoals door Belgische en Duitse meetstations wordt gemeld. Ook deze schimmelsporen kunnen hooikoortsachtige verschijnselen veroorzaken.

Verder zijn Bijvoet en grassen de planten die pollen afgeven aan de lucht tijdens droge en winderige periodes. Pollen van grassen is zeer sterk allergeen, dat van Bijvoet is sterk allergeen. Mensen met een pollenallergie voor grassen en/of kruiden kunnen dus last hebben van hooikoorts.

Bloeiende Bijvoeten zijn nu in het hele land te zien, maar de bloei is nog niet maximaal. In het zuiden bloeit ongeveer de helft van deze Composiet. Het is een van de weinige windbestuivers uit die familie en zorgt in de maanden juli en augustus voor nogal wat pollen in de lucht.

Grassen bloeien de hele zomer door. Aan de kust in de duinen kunnen nog de laatste Helmgrassen bloeien. De bloeitijd van Helm loopt in de maand juli ten einde. Op het strand en direct aan open water is het voor mensen met een pollenallergie gunstig bij de juiste windrichting (over water).

Andere windbestuivende kruiden, naast de Bijvoet, blijven de hele zomer door pollen afgeven. Vooral Grote brandnetel geeft heel veel pollen af aan de lucht. Hoewel dat pollen niet tot heel licht allergeen is, kan juist door de grote hoeveelheid bij een aantal mensen irritatie ontstaan. Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven.

In historische stadscentra op oude muren bloeit Klein glaskruid (zeer nauw verwant aan de brandnetels). Deze op zich in Nederland zeldzame soort is een beruchte hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geeft (lokaal) sterk allergeen pollen af. Ga je daar op vakantie hou er dan rekening mee dat Glaskruiden de hele zomer door bloeien.

Maurice Martens, dinsdag 5 juli 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt donderdag 8 juli of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief