Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Vierdaagse intocht wordt begeleid door redelijk wat pollen

Vierdaagsestad Nijmegen, donderdag 21 juli 2011. De vierde wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse, vrijdag 22 juli 2011, wordt waarschijnlijk een dag met zonnige periodes. Voor de wandelaars die vrijdag tijdens de dag van Cuyk hun wandelvierdaagse met de feestelijke intocht over de Via Gladiola in Nijmegen gaan beëindigen, betekent dit, dat er op de wandelroute lokaal redelijk wat pollen in de lucht kan worden verwacht van Maïs, enige grassoorten, Bijvoet en Melganzenvoet. Wandelaars die gevoelig zijn voor die pollen kunnen enige last van hooikoortsverschijnselen hebben vooral in het buitengebied, maar minder in de stad.

Maïsakkers staan op veel plaatsen te bloeien en uit de helmhokken die uit de aarpluimen steken komen sterk allergene pollen vrij. Dat geldt ook voor de grassoorten en kruiden die bloeien. Bloeiende grassoorten die je in het buitengebied aantreft zijn struisgrassen, Rietgras en de opnieuw bloeiende Glanshaver, Kropaar en Gestreepte witbol. In de stedelijke omgeving bloeien hier en daar Raaigrassen en Straatgras.

Vooral Bijvoet brengt als kruid sterk allergeen pollen in de lucht bij droog weer. Dit tot 1,5 hoog wordend op een struik lijkende kruid staat veel in de berm van de weg en op ruderale plekken, dat zijn plaatsen als verlaten bouwterrein, akkerranden, ongemaaide slootkanten, plaatsen waar gerommeld is en verwaarloosde tuinen. Op die zelfde plekken kan ook Melganzenvoet bloeien en Grote brandnetel.

Dit extra pollenjournaal biedt pollennieuws.nl u aan in samenwerking met VGZ. De informatie in dit extra pollenjournaal geldt ook elders in het land.

Maurice Martens, donderdag 21 juli 2011 © Pollennieuws.nl Een volgend pollenjournaal verschijnt zaterdag 23 juli, of eerder als daar aanleiding toe is

Blogarchief